Welcome ........and May Allah bless us all....

Salam ukhuwwah.......

Praise be to Allah....Jagalah Allah, pasti Allah akan menjagamu.......Ihfazillaha, Yahfazuka....

Blog ini adalah nukilan, cetusan pandangan dan pengalaman sepanjang hidup saya yang saya gambarkan dalam bentuk butiran hikmah yang amat besar ertinya buat diri saya.....saya kongsikan agar ia memberi faedah dan manfaat samada langsung atau tidak langsung buat semua yang mengunjungi blog saya....

Jika ada secebis kebaikan daripadanya, maka ambillah kerana sesungguhnya ia datang dari Yang Maha Kuasa dan bukan dari saya...dan jika ada kekurangan dan kesilapan darinya maka ia adalah kerana daifnya diri dek kerana tidak sempurnanya diri saya..... saya hanya cuba menyampaikan kerana menyahut seruan Ballighu Anni Walau Aayah....sampaikan dari ku (saw) walau sepotong ayat sekalipun.....

Wednesday, February 24, 2016

Rahsia Makbul Doa

RENUNGAN SEKETIKA
~ Maqbul Do'a
Bagaimana mungkin maqbul do'a seseorang, perkara yang haram terpisah tiada.
.
وَلَا تُلْقُوا بِأَيْدِيكُمْ إِلَى التَّهْلُكَةِ ۛ وَأَحْسِنُوا ۛ إِنَّ اللَّـهَ يُحِبُّ الْمُحْسِنِينَ ﴿١٩٥﴾
Janganlah kamu sengaja mencampakkan diri kamu ke dalam bahaya kebinasaan ;
dan baikilah (dengan sebaik-baiknya segala usaha ) perbuatan kamu; kerana sesungguhnya ALlah mengasihi orang-orang yang berusaha memperbaiki amalannya.
[al-Baqarah :195]

عن أبي هريرة رضي الله عنه – قال : قال رسول الله صلى الله عليه وسلم " إن الله تعالى طيب لا يقبل إلا طيبا ،وان الله أمر المؤمنين بما
 أمر به المرسلين ..فقال تعالى " يَا أَيُّهَا الرُّسُلُ كُلُوا مِنَ الطَّيِّبَاتِ وَاعْمَلُوا صَالِحًا... " المؤمنون /٥١... وقال الله تعالى يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا كُلُوا مِنْ طَيِّبَاتِ مَا رَزَقْنَاكُم ..." البقرة/١٧٢ ... ثم ذكر رجل يطيل السفر أشعث اغبر يمد يده إلى السماء يا رب يا رب ، ومطعمه حرام ومشربه حرام وملبسة حرام وغذي بالحرام فإنى يستجاب له.
رواه مسلم

Dari Abu Hurairah r.a dia berkata : RasuluLlah bersabda : “Sesungguhnya ALlah ta’ala itu baik, tidak menerima kecuali yang baik. Dan sesungguhnya ALlah memerintahkan orang beriman sebagaimana dia memerintahkan para Rasul-Nya dengan firmannya :
Wahai Para Rasul makanlah yang baik-baik dan beramal soleh. Dan Dia berfirman : Wahai orang-orang yang beriman makanlah yang baik-baik dari apa yang Kami rezqikan kepada kamu. Kemudian beliau menyebutkan ada seseorang melakukan perjalanan jauh dalam keadaan kusut dan berdebu. Dia memanjatkan kedua tangannya ke langit seraya berkata :
'Ya Robb, Ya Robb, padahal makanannya haram, minumannya haram, pakaiannya haram dan segala kehendaknya dipenuhi dari sesuatu yang haram, maka (jika begitu keadaannya) bagaimana mungkin do'anya dikabulkan”.
(Riwayat Muslim).
[Muslim no. 1015]

Pengajaran :
1. Dalam hadits diatas terdapat pelajaran akan sucinya ALlah ta’ala dari segala kekurangan dan cela.
2. ALlah ta’ala tidak menerima kecuali sesuatu yang baik. Maka siapa yang bersadaqah dengan barang haram tidak akan diterima.
3. Sesuatu yang disebut baik adalah apa yang dinilai baik disisi ALlah ta’ala.
4. Berlarut-larut dalam perbuatan haram akan menghalangi seseorang dari terkabulnya doa.
5. Orang yang maksiat tidak termasuk mereka yang dikabulkan doanya kecuali mereka yang ALlah kehendaki.
6. Makan barang haram akan merosakan amal dan menjadi penghalang diterimanya amal perbuatan.
7. Murah hati untuk berinfaq dari barang yang halal dan larangan untuk berinfaq dari sesuatu yang haram.
8. Seorang hamba akan diberi ganjaran jika memakan sesuatu yang baik dengan maksud agar dirinya diberi kekuatan untuk ta’at kepada ALlah.
9. Do'a orang musafir yang hatinya sangat mengharap akan maqbul.


Kredit Prof Saidfudin Mas'udi

No comments:

Post a Comment