Welcome ........and May Allah bless us all....

Salam ukhuwwah.......

Praise be to Allah....Jagalah Allah, pasti Allah akan menjagamu.......Ihfazillaha, Yahfazuka....

Blog ini adalah nukilan, cetusan pandangan dan pengalaman sepanjang hidup saya yang saya gambarkan dalam bentuk butiran hikmah yang amat besar ertinya buat diri saya.....saya kongsikan agar ia memberi faedah dan manfaat samada langsung atau tidak langsung buat semua yang mengunjungi blog saya....

Jika ada secebis kebaikan daripadanya, maka ambillah kerana sesungguhnya ia datang dari Yang Maha Kuasa dan bukan dari saya...dan jika ada kekurangan dan kesilapan darinya maka ia adalah kerana daifnya diri dek kerana tidak sempurnanya diri saya..... saya hanya cuba menyampaikan kerana menyahut seruan Ballighu Anni Walau Aayah....sampaikan dari ku (saw) walau sepotong ayat sekalipun.....

Saturday, January 24, 2015

Mendidik anak cara Rasulullah


Bismillah,

Isu terbaru adalah isu hukuman yang bakal dikenakan ke atas ibu bapa yang merotan anak-anak oleh JKM. Sudah pasti ada pelbagai pandagan terhadap hukuman ini sementelah merotan itu dalam Islam adalah salah satu cara mendidik anak-anak yang diajar oleh Rasulullah. Bila anak tidak solat sedangkan sudah berusia 10 tahun maka mereka perlu dirotan agar tahu hukum solat itu wajib.

Setiap ajaran Rasulullah ada hikmah tersendiri. Ia ajaran dari langit, maka wajarkah kita menolak hukum itu. Sudah pasti rotan itu satu jalan terakhir sebenarnya. Hakikat kita sebagai ibu bapa jangan sampai tahap kita perlu merotan. Jika dari awal di asuh anak-anak tidak perlu dirotan. Ibu bapa adalah cermin pada anak-anak. Jika celik mata dari buaian anak-anak sudah melihat ibu bapa solat bahkan umur 3-4 tahu sudah dilatih berjemaah bersama, di bawa ke masjid maka untuk anak-anak terdidik dengan solat itu sangat mudah.

Itu tentang solat, bagaimana pula jika anak-anak menjadi nakal dan tidak mendengar kata dan sebagainya. Maka ibu bapa sejak dari kecil menggunakan rotan bagi menakutkan anak-anak dan mendisiplinkan mereka. Bahkan ada juga ibu bapa yang melepaskan geram denga merotan dan memukul anak sehingga membawa kepada kecederaan. Wajarkah begitu?

Saya sewaktu kecil pernah dirotan ibu kerana keluar bermain di tali air, saya lari bila dikejar, namun rotan itu singgah juga di betis. Tapi sejak itu saya hanya di rumah. Takut kena lagi libasan. Jika lewat solat akan diperingat. Bila sudah bersekolah maka saya mula faham apa itu Do & Dont's. Apalagi bila bersekolah agama banyak perkara yang perlu kita tahu dan buat.

Bila sudah ada anak-anak saya dan suami berazam untuk tidka menggunakan approach kekerasan pada anak-anak. Kami berdua tegas hanya dengan suara dan mata. Ia asuhan sejak kecil. Oleh itu bagi anak-anak cubit manja itu pun sudah menyakitkan bagi mereka. Konteks pujian yang diamalkan oleh Rasulullah adalah yang terbaik. Anak-anak yang dipuji perbuatan mereka akan tinggi self esteem mereka berbanding anak-anak yan sering menerima kritikan.

Maka mendidikan anak perlu dilihat approachnya bagaimana, kita perlu mengasuh anak-anak sejak dari dalam kandungan. Supaya anak-anak mendengar kata maka lazimkan berzikir dna membaca Al Quran. Hati dan jiwa akan terdidik. Selain itu jika kita juga tidak mendengar kata dengan ibu bapa maka bagaimana kita mahu anak-anak mendengar kata-kata kita? Ia ibarat ketam mengajar anak berjalan. Ibu bapa perlu menjadi contoh dan imej pada anak-anak.

Rotan itu adalah jalan terakhir, paling terbaik adalah akhlak yang terpandu oleh ibu bapa.

Wallhaalam

No comments:

Post a Comment