Welcome ........and May Allah bless us all....

Salam ukhuwwah.......

Praise be to Allah....Jagalah Allah, pasti Allah akan menjagamu.......Ihfazillaha, Yahfazuka....

Blog ini adalah nukilan, cetusan pandangan dan pengalaman sepanjang hidup saya yang saya gambarkan dalam bentuk butiran hikmah yang amat besar ertinya buat diri saya.....saya kongsikan agar ia memberi faedah dan manfaat samada langsung atau tidak langsung buat semua yang mengunjungi blog saya....

Jika ada secebis kebaikan daripadanya, maka ambillah kerana sesungguhnya ia datang dari Yang Maha Kuasa dan bukan dari saya...dan jika ada kekurangan dan kesilapan darinya maka ia adalah kerana daifnya diri dek kerana tidak sempurnanya diri saya..... saya hanya cuba menyampaikan kerana menyahut seruan Ballighu Anni Walau Aayah....sampaikan dari ku (saw) walau sepotong ayat sekalipun.....

Wednesday, December 31, 2014

Kelantan Menangis siri 1


Bismillah,

Saat berita banjir diterima saya berada di bumi Mekah. Hati begitu gusar dan hiba melihat keluarga, rakan-rakan serta warga Kelantan bertemput dan bergelut dengan ujian banjir. ia bukan pertama kali banjir dihadapi oleh warga kelantan namun banjir kali ini agak hebat ibarat tsunami. Setiapkali di masjidil haram tiada kata yang mampu didoakan hanya mengharap Allah membantu dan mengamuni8 segala dosa kami.

Membaca update dari rakan-rakan membuat hati sentiasa bimbang. Paling kronik hari 25-26hb di mana rakan-rakan kebanyakan rumah mereka tenggelam bahkan ada juga penduduk yang hanyut rumah dan isinya dan yang tinggalhanya batu tangga. Kesedihan yang ditanggung ini sudah pasti lebih dirasai oleh mereka yang menimpa musibah ini, kita yang melihat hanya mampu berdoa mengharapkan mereka tabah.

27hb saya terlantar di pembaringan dek kepenatan atau salah makan, namun diri tetap gagah menguruskan bantuan untuk mangsa banjir. Tiada apa yang mampu melainkan memberi apa yang ada dan sedikit kudrat. Ia amat kecil dibanding mereka yang mampu turun padang membantu dengan tenaga dan duit ringgit. Kawan-kawan yang musnah harta benda mereka ternyata kuat semangat. Mereka redha dan sabar. Sahabat saya isteri kepada Dr Ustaz Basit berkata "nuku-buku yang penuh satu almari tidak dapat dibanyangkan apabila tenggelam semuanya". Terasa tercekik halkum mendengar kata-kata itu, tapi apakan daya, Dia Maha berkuasa memberi dan mengambil. Pada Dia kita semua kembali.

Wallahuaalam

No comments:

Post a Comment