Welcome ........and May Allah bless us all....

Salam ukhuwwah.......

Praise be to Allah....Jagalah Allah, pasti Allah akan menjagamu.......Ihfazillaha, Yahfazuka....

Blog ini adalah nukilan, cetusan pandangan dan pengalaman sepanjang hidup saya yang saya gambarkan dalam bentuk butiran hikmah yang amat besar ertinya buat diri saya.....saya kongsikan agar ia memberi faedah dan manfaat samada langsung atau tidak langsung buat semua yang mengunjungi blog saya....

Jika ada secebis kebaikan daripadanya, maka ambillah kerana sesungguhnya ia datang dari Yang Maha Kuasa dan bukan dari saya...dan jika ada kekurangan dan kesilapan darinya maka ia adalah kerana daifnya diri dek kerana tidak sempurnanya diri saya..... saya hanya cuba menyampaikan kerana menyahut seruan Ballighu Anni Walau Aayah....sampaikan dari ku (saw) walau sepotong ayat sekalipun.....

Thursday, December 4, 2014

Memilih pasangan hidupBismillah.

Jumaat yang barakah. Hari ini saya terpanggil untuk menulis tentang pemilihan jodoh atau pasangan. Ssedang berlangsung di TV Hijrah adalah segmen Yalla Shabab yang mengupas isu pemilihan jodoh dikalangan remaja hari ini. Maka ada banyak pendapat yang diutarakan. Ada yang berpendapat sekufu yakni taraf sosial antara pasangan penting, ada juga yang memilih paras rupa ada yang berkata agama itu penting.

Jodoh ternyata amat kompleks untuk diperkata. Bila jatuh cinta ia menjadikan mata dan hati buta melihat apa yang sewajarnya kita pentingkan dalam memilih calon pasangan. Teori yang terbaik jika tidak dipraktikkan pastinya akan membawa musibah pada kehidupan akan datang terutama bila material diletakkan sebagai kriteria utama.

Maka bila memilih jodoh perlu diperincikan apakah ia. Jika meletakkan pemilihan pada agama maka apakah ia? Ternyata solat sebagai tiang agama perlu ditekankan pada individu. Memilih pasangan lihat kepada solatnya. Ia bukan lakonan semata. Solat yang ikhlas dan sempurna akan mendidik individu menjaga akhlak dan pekertinya. Individu yang menjaga solat akan dapat menjaga dirinya mengawal hawa nafsu. Ada yang berkata bersolat tetapi perangai tetap buruk. Maka itu petanda ia solat yang tidak diterima. Meletakkan agama di tempat tertinggi pasti dapat memastikan rumahtangga aman bahagia. Selebihnya carilah ilmu yang boleh menjadi guideline dalam membina rumahtangga yang bahagia. Ilmu akan menyuluh dan memberi cahaya kepada hidup yang suram.

Wallahuaalam

No comments:

Post a Comment