Welcome ........and May Allah bless us all....

Salam ukhuwwah.......

Praise be to Allah....Jagalah Allah, pasti Allah akan menjagamu.......Ihfazillaha, Yahfazuka....

Blog ini adalah nukilan, cetusan pandangan dan pengalaman sepanjang hidup saya yang saya gambarkan dalam bentuk butiran hikmah yang amat besar ertinya buat diri saya.....saya kongsikan agar ia memberi faedah dan manfaat samada langsung atau tidak langsung buat semua yang mengunjungi blog saya....

Jika ada secebis kebaikan daripadanya, maka ambillah kerana sesungguhnya ia datang dari Yang Maha Kuasa dan bukan dari saya...dan jika ada kekurangan dan kesilapan darinya maka ia adalah kerana daifnya diri dek kerana tidak sempurnanya diri saya..... saya hanya cuba menyampaikan kerana menyahut seruan Ballighu Anni Walau Aayah....sampaikan dari ku (saw) walau sepotong ayat sekalipun.....

Sunday, May 3, 2015

Membaca Jambatan Ilmu


Bismillah,

Alhamdulillah, semalam diberi peluang untuk ke Pesta Buku 2015 di PWTC. Pelbagai buku dapat dimiliki. Paling teruja ada buku yang sudah lama dicari dapat dibeli dan menambah koleksi yang ada.

Dek kerana terasa tidak sabar untuk menghabiskan buku-buku yang ada sementelah cuti hari pekerja selama 4 hari serentak dengan hati Weasak maka 3 buah buku berjaya dikhatam. Banyak manfaat diperoleh dari buku-buku ini. Ia juga memberi idea baru untuk menulis.


Realitinya kita adakala terlalu sibuk untuk meluangkan masa bagi membaca. Ia perlukan disiplin yang tinggi bagi menghabiskan bahan bacaan yang dibeli. Jika hati tidak betul-betul kuat untuk mengambil manfaat dari buku tersbeut maka ia akan berakhir dengan menjadi koleksi dalam almari.

Biarpun begitu jangan cepat mengalah dengan keadaan, ada masa biarpun buku tersebut belum sempat dibaca, ada ketikanya kita perlukan ia sebagai sumber rujukan. Ada masanya kita akan membelek helaiannya dmei mendapatkan pengesahan.

Maka jangan lokek dengan sedikit duit ringgit yang ada bagi membeli buku-buku yang manfaat kerana membaca jambatan ilmu. 

No comments:

Post a Comment