Welcome ........and May Allah bless us all....

Salam ukhuwwah.......

Praise be to Allah....Jagalah Allah, pasti Allah akan menjagamu.......Ihfazillaha, Yahfazuka....

Blog ini adalah nukilan, cetusan pandangan dan pengalaman sepanjang hidup saya yang saya gambarkan dalam bentuk butiran hikmah yang amat besar ertinya buat diri saya.....saya kongsikan agar ia memberi faedah dan manfaat samada langsung atau tidak langsung buat semua yang mengunjungi blog saya....

Jika ada secebis kebaikan daripadanya, maka ambillah kerana sesungguhnya ia datang dari Yang Maha Kuasa dan bukan dari saya...dan jika ada kekurangan dan kesilapan darinya maka ia adalah kerana daifnya diri dek kerana tidak sempurnanya diri saya..... saya hanya cuba menyampaikan kerana menyahut seruan Ballighu Anni Walau Aayah....sampaikan dari ku (saw) walau sepotong ayat sekalipun.....

Monday, November 3, 2014

Doa yang mustajab


Bismillah,

Alhamdulillah hari ini kita sudah sampai pada tarikh 10 Muharram. Hari yang disunatkan berpuasa bagi setiap mukmin. Bicara saya kali ini adalah tentang konsep doa. Pastinya kita seringkali berdoa dan sentiasa mengharapkan agar doa kita dimaqbulkan oleh Allah. Kita membilang detik waktu tiap kali berdoa bila Allah akan memberi apa yang diminta, menunaikan apa yang dihajati.

Sesungguhnya kita tanpa sedar mengharap-dan mengharap tapi doa kita tidak sepenuh hati. Kita kurang yakin bahawa doa kita itu akan dimaqbulkan atau tidak. Maka kita berdoa tapi doa kita seperti tiada roh. Kita berdoa sekadar berdoa tanpa kita hayati ungkapan doa tersebut. Doa itu hanya sekadar menjadi rutin. Namun doa itu tidak meresap dalam diri kita. Doa itu tidak lebih mendekatkan diri kita pada Rabb yang Maha Kuasa.

Doa akan menjadi sekadar doa bila kita tidak banyak mengharap kepada Allah dengan isthgfar. Doa yang terbaik  adalah ucapan zikir dan istighfar yang tidak putus-putus kepada Allah agar meredhai kehidupan kita. Doa yang terbaik adalah bukan semata apa yang kita inginkan tetapi doa yang paling baik adalah apa yang terbaik untuk kita di sisi Allah untuk dunia dan akhirat kita.Doa yang baik adalah dengan mendoakan perkara yang manfaat buat diri dan orang lain.
Wallahualam.
No comments:

Post a Comment