Welcome ........and May Allah bless us all....

Salam ukhuwwah.......

Praise be to Allah....Jagalah Allah, pasti Allah akan menjagamu.......Ihfazillaha, Yahfazuka....

Blog ini adalah nukilan, cetusan pandangan dan pengalaman sepanjang hidup saya yang saya gambarkan dalam bentuk butiran hikmah yang amat besar ertinya buat diri saya.....saya kongsikan agar ia memberi faedah dan manfaat samada langsung atau tidak langsung buat semua yang mengunjungi blog saya....

Jika ada secebis kebaikan daripadanya, maka ambillah kerana sesungguhnya ia datang dari Yang Maha Kuasa dan bukan dari saya...dan jika ada kekurangan dan kesilapan darinya maka ia adalah kerana daifnya diri dek kerana tidak sempurnanya diri saya..... saya hanya cuba menyampaikan kerana menyahut seruan Ballighu Anni Walau Aayah....sampaikan dari ku (saw) walau sepotong ayat sekalipun.....

Sunday, November 16, 2014

KematianBismillah,

Hari yang penuh dengan suka duka. Menerima berita kematian yang tidak disangka. Benar janji Allah tua atau muda mati itu pasti. Terfikir bila pula giliran kita. Ya Allah sungguh diri ini leka dengan dunia. Bila berita kematian otu datang ia menginsafkan, namun ada ketika hati ini didatangi lagha. Sibuk dengan dunia.

Maka apa yang di bawa bila ruh dicabut dari jasad. Hanya bekalan amak yang tinggal. Harta dunia menjadi sia-sia. Tidak bermakna lagi bilamana zakat dan sedekah dan infaq tidak dipraktikkan. Diri sebenarnya maklum akan apa yang disuruh dan apa yang dilarang, namun hati masih cinta pada apa yang dilihat zahir pandangan walhal yang tidak tersirna dimata zahir itu lebih hakiki sifatnya.

Berita kematian ini, berkali datang kepada diri. Lalu ku panjat doa buat Rabbul Jalil. Ampuni kami, redhalah dengan kehidupan kami. Terimalah amal kami. Masukkan kami dalam golongan orang-orang soleh yang dijanjikan syurga.Ameen.

No comments:

Post a Comment