Welcome ........and May Allah bless us all....

Salam ukhuwwah.......

Praise be to Allah....Jagalah Allah, pasti Allah akan menjagamu.......Ihfazillaha, Yahfazuka....

Blog ini adalah nukilan, cetusan pandangan dan pengalaman sepanjang hidup saya yang saya gambarkan dalam bentuk butiran hikmah yang amat besar ertinya buat diri saya.....saya kongsikan agar ia memberi faedah dan manfaat samada langsung atau tidak langsung buat semua yang mengunjungi blog saya....

Jika ada secebis kebaikan daripadanya, maka ambillah kerana sesungguhnya ia datang dari Yang Maha Kuasa dan bukan dari saya...dan jika ada kekurangan dan kesilapan darinya maka ia adalah kerana daifnya diri dek kerana tidak sempurnanya diri saya..... saya hanya cuba menyampaikan kerana menyahut seruan Ballighu Anni Walau Aayah....sampaikan dari ku (saw) walau sepotong ayat sekalipun.....

Wednesday, November 12, 2014

Mencari Diri


Bismillah,

Hari -hari yang dilalui  amat sibuk. Adakala menyelinap rasa rindu menatap anak sekwatu pulang dari sekolah.  Sejak beberapa ketika ini kesibukan yang membawa kepada diri ini berfikir, apa yang dicari, apa matlamat yang mahu dicapai, betulkah niat ini, benarkah jalan itu. Sarat berfikir dikala cabaran demi cabaran dilalui. Lalu diri mengambil masa sejenak untuk melihat kembali peta perjalanan. Mahu ke mana, sekarang sudah sampai di mana? Apakah yang keciciran? Apakah yang kedapatan?

Bermonolong dengan Dia saat diri merasakan perlu hidayah dan taufiq. Mahukan jawapan dari kesamaran, Perlukan kekuatan saat hampir tumbang. Memilih dan mencari terbaik bukan mudah. Ia perlukan istikharah dan istisharah. Jalan mana yang diplih menentukan hasil pada masa akan datang.
Hidup ini ada saatnya perlu ditanyakan pada diri sendiri. Aku sibuk dengan apa? Sibuk aku mengumpul harta dunia atau sibuk mengumpul pahala? Sibuk diriku kerana Allah atau sibuk yang lagha.

Uzlah seketika mencari diri. Menanti saat lambaian Rumah Allah.
Ya Allah sampaikan aku padaNya

Ingatan buar diriku yang leka dan lupa!

No comments:

Post a Comment