Welcome ........and May Allah bless us all....

Salam ukhuwwah.......

Praise be to Allah....Jagalah Allah, pasti Allah akan menjagamu.......Ihfazillaha, Yahfazuka....

Blog ini adalah nukilan, cetusan pandangan dan pengalaman sepanjang hidup saya yang saya gambarkan dalam bentuk butiran hikmah yang amat besar ertinya buat diri saya.....saya kongsikan agar ia memberi faedah dan manfaat samada langsung atau tidak langsung buat semua yang mengunjungi blog saya....

Jika ada secebis kebaikan daripadanya, maka ambillah kerana sesungguhnya ia datang dari Yang Maha Kuasa dan bukan dari saya...dan jika ada kekurangan dan kesilapan darinya maka ia adalah kerana daifnya diri dek kerana tidak sempurnanya diri saya..... saya hanya cuba menyampaikan kerana menyahut seruan Ballighu Anni Walau Aayah....sampaikan dari ku (saw) walau sepotong ayat sekalipun.....

Sunday, June 14, 2015

Menuju RamadhanBismillah,

Menghitung hari.... Detik demi detik, .. itulah yang berlagu dihati. Mengira saat tibanya Ramadhan. Allah sampaikan kami pada Ramadhan. Biarlah Ramadhan yang bakal hadir ini menjanjikan seribu kebaikan dan kerahmatan. Moga Ramadhan ini lebih baik dari yang sebelumnya dalam mengerjakan amalan.

Buat julung kalinya Ramadhan kali ini akan kami sambut di tempat orang. Ia berkebetulan dengan tarikh American Counseling Association Conference yang bakal diadakan di Singapura. Saya perlu perlu membentangkan kajian terkini. Biarpun menyambut Ramadhan di rantau orang namun tersemat dihati untuk solat terawih di Masjid Sultan, Singapura.

Di mana kita berada tidak penting, apa yang penting adalah bagaimana kita mengisi Ramadhan tersebut. Sudah pasti Ramadhan paling indah dan diingati adalah saat berada di Tanah Suci. Ia sangat mengujakan. Apalagi suasananya amat berbeza dengan sambutan di tempat kita. Ramadhan di Tanah Suci amat sederhana dari segi makanan namun dari segi pengisian ibadat ibarat kita tidak mahu tidur dan mahu sepanjang masa berjaga di speanjang malam. Menghidupkan seharian Ramadhan dengan amalan wajib dan sunat.

Menuju Ramadhan, tersemat dihati agar Ramadhan kali ini Allah terima segala amalan dan ampunkan segala Dosa. Amen.

Wallhuaalam
26 Syaaban 1436H

  

No comments:

Post a Comment