Welcome ........and May Allah bless us all....

Salam ukhuwwah.......

Praise be to Allah....Jagalah Allah, pasti Allah akan menjagamu.......Ihfazillaha, Yahfazuka....

Blog ini adalah nukilan, cetusan pandangan dan pengalaman sepanjang hidup saya yang saya gambarkan dalam bentuk butiran hikmah yang amat besar ertinya buat diri saya.....saya kongsikan agar ia memberi faedah dan manfaat samada langsung atau tidak langsung buat semua yang mengunjungi blog saya....

Jika ada secebis kebaikan daripadanya, maka ambillah kerana sesungguhnya ia datang dari Yang Maha Kuasa dan bukan dari saya...dan jika ada kekurangan dan kesilapan darinya maka ia adalah kerana daifnya diri dek kerana tidak sempurnanya diri saya..... saya hanya cuba menyampaikan kerana menyahut seruan Ballighu Anni Walau Aayah....sampaikan dari ku (saw) walau sepotong ayat sekalipun.....

Tuesday, August 11, 2015

Erti syukur pada memberiBismillah,

Alhamdulillah.... tiada ungkapan syukur yang mampu dikatakan melainkan lafaz tahmid kepada Yang Maha Berkuasa. Dia yamg memberi dan Dia juga yang berhak mengambil kembali.

Saat Allah memberi ada ketika lupa ia juga masa Allah mahu menguji hambaNya. Berstukur atau takbur? Besar atau kecil setiap pemberian perlu disyukur. Berapa banyak yang kita rintih belum diperoleh berbanding dengan kita mensyukuri setiap nikmat yang Allah beri.

Seringkali juga kita gagal melihat ujian sebagai satu pemberian Allah dari dari sudut yang positif.. Berapa banyak yang kita peroleh hikmah dari ujian yang menimpa. Bak kata sahabat saya yang belajar sesuatu apabila suami bermain kayu tiga. Ada juga yang insaf bila diberhentikan kerja, selama ini diri sangat ego dan sombong.

Maka syukur untuk perlu ada dalam setiap ketika. Musibah yang hadir ia tanda kasih sayang. Nikmat juga tanda ujian. Ia sama ada kita alpa dalam keseronokan atau kita insaf dengan pemberian.

Setiap satu perkara yang kecil kita jarang bersyukur bahkan kita lebih banyak membilang apa yang tidak cukup. Manusia yang tamak sentiasa nafsunya mahu dipenuhi, jarang sekali mahu memberi apa yang telah dimiliki pada yang lebih memerlukan. Manusia lebih suka mengharap dari menunaikn harapan.

Maka kita berada dalam keadaan yang mana?
Tepuk dada tanyalah Iman!

Wallahuaalam

No comments:

Post a Comment