Welcome ........and May Allah bless us all....

Salam ukhuwwah.......

Praise be to Allah....Jagalah Allah, pasti Allah akan menjagamu.......Ihfazillaha, Yahfazuka....

Blog ini adalah nukilan, cetusan pandangan dan pengalaman sepanjang hidup saya yang saya gambarkan dalam bentuk butiran hikmah yang amat besar ertinya buat diri saya.....saya kongsikan agar ia memberi faedah dan manfaat samada langsung atau tidak langsung buat semua yang mengunjungi blog saya....

Jika ada secebis kebaikan daripadanya, maka ambillah kerana sesungguhnya ia datang dari Yang Maha Kuasa dan bukan dari saya...dan jika ada kekurangan dan kesilapan darinya maka ia adalah kerana daifnya diri dek kerana tidak sempurnanya diri saya..... saya hanya cuba menyampaikan kerana menyahut seruan Ballighu Anni Walau Aayah....sampaikan dari ku (saw) walau sepotong ayat sekalipun.....

Thursday, September 3, 2015

Teknik Berfikir Aras TinggiApakah itu kemahiran berfikir?

Kemahiran berfikir bermaksud apabila kita berfikir ia dapat menghasilkan sesuatu hasil atau keputusan Ramai yang mengaku sedang berfikir namun ia tidak membuahkan apa-apa hasil hingga berfikir menjadi satu bebanan kerana fikiran berfikir tanpa henti.

Hasil dari berfikir kita akan dapat menjelaskan sesuatu penerangan, dapat menghasilkan sesuatu design, , keputusan, pelan tindakan atau juga sebab-sebab yang terbukti. Selain itu idea juga adalah hasil dari berfikir. Idea ini boleh terhasil secara konkrit atau pun juga secara abstract.

Cara berfikir individu sering didominasi oleh persepsi mereka. Persepsi terhasil dari maklumat yang sedia ada dalam pemikiran kita. Individu juga ada kecenderungan untuk cuba mengubah idea atau membuat idea baru maka akan terhasillah pemikiran logik.

Adakala juga individu memilih untuk berfikir secara kritikal. Berfikir secara kritikal berlaku hanya pada salah atau betul sesuatu perkara pada hemat mereka. Ia tidak menghasilkan sesuatu yang baru tetapi lebih kepada melihat kepada kekurangan, kesilapan, ketidaksenambungan atau juga sesuatu yang bertentangan. Berfikir secara analatikal pula lebih menitik beratkan analisa pada sesuatu perkara. Ini memerlukan pada perincian.

Konteks berfikir aras tinggi ini biasanya memerlukan individu lari dari kebiasaan, ia melibatkan pemikiran yang meluas dan mendalam. Jika selama ini cenderung melihat sesuatu dengan cara sedia maka kita perlu berfikir di luar kotak. Mungkin ia dianggap pelik namun realtinya ia sesuatu yang bagus bagi yang percaya dan yakin.


No comments:

Post a Comment