Welcome ........and May Allah bless us all....

Salam ukhuwwah.......

Praise be to Allah....Jagalah Allah, pasti Allah akan menjagamu.......Ihfazillaha, Yahfazuka....

Blog ini adalah nukilan, cetusan pandangan dan pengalaman sepanjang hidup saya yang saya gambarkan dalam bentuk butiran hikmah yang amat besar ertinya buat diri saya.....saya kongsikan agar ia memberi faedah dan manfaat samada langsung atau tidak langsung buat semua yang mengunjungi blog saya....

Jika ada secebis kebaikan daripadanya, maka ambillah kerana sesungguhnya ia datang dari Yang Maha Kuasa dan bukan dari saya...dan jika ada kekurangan dan kesilapan darinya maka ia adalah kerana daifnya diri dek kerana tidak sempurnanya diri saya..... saya hanya cuba menyampaikan kerana menyahut seruan Ballighu Anni Walau Aayah....sampaikan dari ku (saw) walau sepotong ayat sekalipun.....

Monday, September 7, 2015

Tip membuat pelaburan

Ada dua bentuk pelaburan . Pelaburan dunia dan pelaburan akhirat

Pelaburan seringkali dilihat dalam bentuk duit, walhal melabur masa dan tenaga juga mampu menjana duit.

Bila ada duit, pelaburan bagaimana yang perlu buat?

1. Keluarkan zakat terlebih dahulu. Sedekah mengikut kemampuan. Jika tunggu duit ada untuk sedekah, bila masa duit ada. Ambil ibrah kisah Saidina Ali dan Fatimah Az Zahra dalam surah Al Insan.

2. Selesaikan hutang piutang, hutang dengan Allah (tunaikan rukun Islam yang ke-5) dan hutang dengan manusia. Jika tak mampu bayar semua, setidaknya sedikit lama-lama langsai. Ingat hutang walau tidak dituntut wajib dibayar.

3. Modalkan untuk ilmu. Ia sesuatu yang perlu.

4.. Modalkan untuk bisnes. Pilih bisnes patuh syariat. Laburkan dengan bijak. Ibarat tanam pokok, tanam sayur untuk makan harian dan tanam pokok durian untuk tuaian masa jangka panjang.

No comments:

Post a Comment