Welcome ........and May Allah bless us all....

Salam ukhuwwah.......

Praise be to Allah....Jagalah Allah, pasti Allah akan menjagamu.......Ihfazillaha, Yahfazuka....

Blog ini adalah nukilan, cetusan pandangan dan pengalaman sepanjang hidup saya yang saya gambarkan dalam bentuk butiran hikmah yang amat besar ertinya buat diri saya.....saya kongsikan agar ia memberi faedah dan manfaat samada langsung atau tidak langsung buat semua yang mengunjungi blog saya....

Jika ada secebis kebaikan daripadanya, maka ambillah kerana sesungguhnya ia datang dari Yang Maha Kuasa dan bukan dari saya...dan jika ada kekurangan dan kesilapan darinya maka ia adalah kerana daifnya diri dek kerana tidak sempurnanya diri saya..... saya hanya cuba menyampaikan kerana menyahut seruan Ballighu Anni Walau Aayah....sampaikan dari ku (saw) walau sepotong ayat sekalipun.....

Tuesday, August 4, 2015

Tip PenulisanBismillah.

Minggu lalu saya menghadiri rumah terbuka rakan satu sekolah. Alhamdulillah ramai rakan sekolah, rakan seuniversiti yang hadir. Ia masa dan kesempatan untuk bermaha mesra dan bertanya khabar. Seorang teman menyapa saya sambil bertanya, sekarang ini saya sedang tulis buku apa? Kata saya ada macam-macam projek penulisan, buku pun ye, artikel untuk pembentangan pun ye. Pendek kata jika tengok pada senarai memang tidak menang tangan.

Realtinya menulis ada ketika tidak boleh dipaksa, ada masa mood menulis tiada disebabkan terlalu banyak kerja-kerja lain yang perlu disiapkan, ia juga amat bergantung kepada mood. Ilham menulis datang tidak tentu masa. Ada waktu tengah bawa kereta, ada masa sewaktu berbual atau menonton TV. Terkadang bila kita mengadap komputer dan seperti rasa amat bersedia, ilham terbaik itu tidak pulah hadir.

Menulis adalah hobi, ia minat yang perlu sentiasa dipupuk dan menjadi sebatihingga menulis jadi satu ketagihan. Apapun pastnya kita bukan menulis untuk mengecam, mencerca serta mengkritik orang lain. Tulisan biarlah sesuatu yang manfaat agar ia menjadi ladang pahala untuk kita.

Menulis perlukan satu disiplin yang tinggi. Ia tidak mudah bagi yang bekerja dan ada tangugngjawab dengan keluarga. Pendek kata kita perlu mencuri masa yang ada barulah dapat ruang untuk menulis. Ada banyak platform untuk menulis sekarang ini baik di FB, blog, twiter dan lain-lain. Bezanya bagaimana menulis disemua platform itu dan satu masa bagaimana ia dapat menjadi buku. Ia satu hal yang kadang kita tidak pernah terfikir.

Pada saya, menulis adalah cara kita berkongsi idea dan pandangan. Mungkin tidak semua idea kita diterima namun ia perlu diketengahkan dalam bentuk penulisan agar kita dapat berkongsi. Jika ia baik maka sudha pasti ganjaran kebaikan untuk kita. Apa jua elakkan dari menulis dan berkongsi perkara yang tidak baik kerana ia saham dosa untuk kita juga.

Wallahuaalam.


No comments:

Post a Comment