Welcome ........and May Allah bless us all....

Salam ukhuwwah.......

Praise be to Allah....Jagalah Allah, pasti Allah akan menjagamu.......Ihfazillaha, Yahfazuka....

Blog ini adalah nukilan, cetusan pandangan dan pengalaman sepanjang hidup saya yang saya gambarkan dalam bentuk butiran hikmah yang amat besar ertinya buat diri saya.....saya kongsikan agar ia memberi faedah dan manfaat samada langsung atau tidak langsung buat semua yang mengunjungi blog saya....

Jika ada secebis kebaikan daripadanya, maka ambillah kerana sesungguhnya ia datang dari Yang Maha Kuasa dan bukan dari saya...dan jika ada kekurangan dan kesilapan darinya maka ia adalah kerana daifnya diri dek kerana tidak sempurnanya diri saya..... saya hanya cuba menyampaikan kerana menyahut seruan Ballighu Anni Walau Aayah....sampaikan dari ku (saw) walau sepotong ayat sekalipun.....

Sunday, March 13, 2016

Belajar vs Berniaga


Bismillah,

Ramai kalangan pelajar SPM apabila keluar keputusan peperikasaan akan berada dalam dilema, mahu ke mana selepas ini? Mahu meneruskan pembelajaran di IPTA/IPTS atau mahu bekerja terlebih dahulu? 

Ramai yang memberikan pendapat, lebih baik bekerja sementelah sekarang ini walaupun memperolehi ijazah baik sarjana, sarjana muda mahupun PhD susah untuk mendapatkan pekerjaan. Bahkan pendapatan lebih besar akan dapat diperoleh jika berbisnes. Buat apa belajar tinggi menghabiskan masa dan duit ringgit jika akhirnya tersadai tanpa pekerjaan. Bahkan ada juga yang mengatakan graduan yang ada tidak ada kemahiran berbanding dengan yang tidak punyai sijil.


Bagi menjawab apa jua persoalan yang berkait bekerja, berniaga atau sambung belajar. Ia mudah sahaja. Tanyakan diri kenapa kita belajar? Adakah kita belajar kerana mahu ilmu atau mahu makan gaji? Apa jua pastikan niat. Betulkah niat kita, kerana segalanya bermula dengan niat. Niat yang baik akan mendapat pahala. 


Sudah pasti bagi menambah ilmu ada banyak cara. Kita boleh memilih untuk mendapatkan pelajaran secara formal atau tidak formal. Ramai yang berjaya menjadi jutawan kaya raya tanpa miliki apa-apa sijil. Bahkan mereka dilihat lebih berjaya dari yang merangkul pebagai ijazah. 

Jika kita memilih untuk belajar secara tidak formal dengan menimba ilmu pengalaman dari jatuh bangun menempa kejayaan. Tidak ada salahnya. Namun kita tidak berpeluang untuk miliki pengalaman bagaimana meraih ilmu secara formal. Kita tidak akan ada pengalaman bagaimana mendaki tangga demi tangga, cabaran demi cabaran hingga sampai ke peringkat lebih tinggi. Bahkan kita mungkin tidak dapat mengutip ilmu dari para cendikiawan secara langsung atau dengan kata lain bertalaqqi dengan para ahli akademik. 

Menuntut ilmu adalah satu kewajipan. Ia bukan semata kita mahu menempa kejayaan material. Benar dewasa ini ilmu hanya dihujung jari. Tidak perlu ke mana-mana, maklumat sudah boleh dilayari. Hakikatnya ia tidak sama dengan kita berdepan dengan guru mengambil ilmu mereka satu persatu. Memahami dan mengutip kebijaksanaan mereka. Merujuk pada yang betul saat memerlukan. Dipandu bila buat kesilapan. 

Jika kita memilih mahu mengutip pengalaman terlebih dahulu dengan belajar secara tidak formal, setelah itu baru mahu belajar secara formal, pun tidak salah. Teruskan apa jua niat kita asalkan kita tahu, APA TUJUAN KITA MENUNTUT ILMU.


Kita menuntut ilmu agar ia menyuluh jalan bagi kita. Kita berguru kerana guru akan menjadi cahaya pada kegelapan. Jangan kita menjadi orang yang melakukan perkara sia-sia. Dikejar tidak dapat dikendong berciciran. 


Belajarlah selagi hayat dikandung badan. Menimba ilmu dari dalam buaian hingga kita masuk liang lahad. Bahkan lebih penting lagi, manfaatkan ilmu yang kita ada agar ia memberi manfaat kepada orang lain. 

" SEBAIK-BAIK MANUSIA ADALAH YANG PALING BERMANFAAT KEPADA ORANG LAIN"
-Hadis Riwayat Ahmad.

Wallahuaalam

Nota : Penulis memilih untuk belajar sambil berniaga. 


No comments:

Post a Comment