Welcome ........and May Allah bless us all....

Salam ukhuwwah.......

Praise be to Allah....Jagalah Allah, pasti Allah akan menjagamu.......Ihfazillaha, Yahfazuka....

Blog ini adalah nukilan, cetusan pandangan dan pengalaman sepanjang hidup saya yang saya gambarkan dalam bentuk butiran hikmah yang amat besar ertinya buat diri saya.....saya kongsikan agar ia memberi faedah dan manfaat samada langsung atau tidak langsung buat semua yang mengunjungi blog saya....

Jika ada secebis kebaikan daripadanya, maka ambillah kerana sesungguhnya ia datang dari Yang Maha Kuasa dan bukan dari saya...dan jika ada kekurangan dan kesilapan darinya maka ia adalah kerana daifnya diri dek kerana tidak sempurnanya diri saya..... saya hanya cuba menyampaikan kerana menyahut seruan Ballighu Anni Walau Aayah....sampaikan dari ku (saw) walau sepotong ayat sekalipun.....

Tuesday, March 22, 2016

Meraih reda Allah

Bismillah,

Kenapa kita bekerja? Adakah kita bekerja kerana duit atau kita bekerja semata-mata kerana minat? Atau kita bekerja kerana tiada pilihan lain iaitu bekerja kerana demi meneruskan kehidupan. 
Hidup kalau bekerja semata-mata mahu mengumpul wang ringgit maka kita akan menjadi hamba wang. Kita akan merasakan duit memang tidak kecukupan apalagi jika imbuhan yang diperoleh itu sedikit. 
Sama juga individu risau dengan duit maka segala macam insurance perlindungan diri diambil kerana takut hidup nanti tiada jaminan.
Sepatutnya jaminan hidup bukan kerana duit yang banyak. Hari ini carilah jaminan dengan Allah. Bagaimana caranya? Iaitu jadikan duit tu sebagai wasilah untuk mencapai matlamat yang syarie atau ‘mardhaatillah’.


No comments:

Post a Comment