Welcome ........and May Allah bless us all....

Salam ukhuwwah.......

Praise be to Allah....Jagalah Allah, pasti Allah akan menjagamu.......Ihfazillaha, Yahfazuka....

Blog ini adalah nukilan, cetusan pandangan dan pengalaman sepanjang hidup saya yang saya gambarkan dalam bentuk butiran hikmah yang amat besar ertinya buat diri saya.....saya kongsikan agar ia memberi faedah dan manfaat samada langsung atau tidak langsung buat semua yang mengunjungi blog saya....

Jika ada secebis kebaikan daripadanya, maka ambillah kerana sesungguhnya ia datang dari Yang Maha Kuasa dan bukan dari saya...dan jika ada kekurangan dan kesilapan darinya maka ia adalah kerana daifnya diri dek kerana tidak sempurnanya diri saya..... saya hanya cuba menyampaikan kerana menyahut seruan Ballighu Anni Walau Aayah....sampaikan dari ku (saw) walau sepotong ayat sekalipun.....

Friday, May 16, 2014

Selamat hari guru 2014


Sabar Melayan Merenah Pelajar

Bismillah,

Belum terlambat untuk saya mengucapkan selamat hari guru kepada semua warga pendidik. Moga segala amalan yang ikhlas dalam mendidik anak bangsa akan diberi ganjaran oleh Allah.

Tidak dinafi tugas guru amat mencabar. Bukan mudah menyandang jawatan ini jika tidak sabar.
Berkongsi kisah hari ini apabila mengunjungi satu sekolah saya agak terkejut apabila seorang guru menarik dan menjentik telinga seorang pelajar. Mungkin pelajar tersebut agak nakal tetapi saya tidak rasa wajar untuk menarik telinga apalagi ia bukan cara terbaik memberi pengajaran dan nasihat.

Saya terfikir betapa jika anak-anak sendiri diperlakukan begitu. Lebih baik merotan tangan atau badan dengan cara yang betul dibanding menarik telinga. Ia agak sensitif pada saya. Jika anak sendiri angkat suara sudah berubah wajah, apalagi jika ditarik telinga pasti memberi kejutan. Pada saya apajua kesilapan ada cara terbaik dan bukan dengan kekasaran. Berilah pujian pasti anak-anak atau pelajar mudah disuruh dan dibentuk.


No comments:

Post a Comment