Welcome ........and May Allah bless us all....

Salam ukhuwwah.......

Praise be to Allah....Jagalah Allah, pasti Allah akan menjagamu.......Ihfazillaha, Yahfazuka....

Blog ini adalah nukilan, cetusan pandangan dan pengalaman sepanjang hidup saya yang saya gambarkan dalam bentuk butiran hikmah yang amat besar ertinya buat diri saya.....saya kongsikan agar ia memberi faedah dan manfaat samada langsung atau tidak langsung buat semua yang mengunjungi blog saya....

Jika ada secebis kebaikan daripadanya, maka ambillah kerana sesungguhnya ia datang dari Yang Maha Kuasa dan bukan dari saya...dan jika ada kekurangan dan kesilapan darinya maka ia adalah kerana daifnya diri dek kerana tidak sempurnanya diri saya..... saya hanya cuba menyampaikan kerana menyahut seruan Ballighu Anni Walau Aayah....sampaikan dari ku (saw) walau sepotong ayat sekalipun.....

Saturday, May 3, 2014

Kelebihan menuntut ilmu


Bismillah,

Ungakapan ramai di kalangan kita mahu berjaya. Tidak sedikit yang mahu berusaha bagi mencapainya, namun adakala mereka kurang sabar apabila menerima cabaran. generasi sekarang mudah mengeluh, cepat penat dan jemu menimba ilmu dan pengalaman sebagai bekalan. Bekas pensyarah saya ada berkongsi mengatakan dua orang professor yang dikenalinya mengambil masa 10 tahun bagi menamatkan PHD mereka.

Saya bertanya, kenapa sampai 20 tahun. Kata professor Madya tersebut ia tidak lain kerana mereka mahu menimba sebanyak mungkin ilmu. PhD yang diperoleh sesuai dengan ilmu yang ada dalam dada.

Terfikir saya bagaimana kita sekarang ini semuanya mahu segera dan cepat. Apa yang cepat dilihat sebagai hebat. Realtinya menuntut ilmu tidak sama dengan mengeluarkan barangan di kilang, bila cepat diproses maka ia dikiran cekap. Ilmu pula amat berbeza. ia perlu digali, dicanai, diteliti, ditapis segala intipati dan dipraktikkan bagi memastikan keberhasilan yang menjamin kualiti.

Menuntut ilmu perlukan semangat juang yang tinggi. Ilmu perlukan pengorbanan. Tidaj mudah bagi yang cepat lelah dan hanya mahukan jalan pintas.

Beruntug bagi orang sabar dan ikhlas menuntut ilmu. Janji tuhan bagi yang menimba ilmu akan ditingkatkan darjat mereka.

Wallahuaalam  

No comments:

Post a Comment