Welcome ........and May Allah bless us all....

Salam ukhuwwah.......

Praise be to Allah....Jagalah Allah, pasti Allah akan menjagamu.......Ihfazillaha, Yahfazuka....

Blog ini adalah nukilan, cetusan pandangan dan pengalaman sepanjang hidup saya yang saya gambarkan dalam bentuk butiran hikmah yang amat besar ertinya buat diri saya.....saya kongsikan agar ia memberi faedah dan manfaat samada langsung atau tidak langsung buat semua yang mengunjungi blog saya....

Jika ada secebis kebaikan daripadanya, maka ambillah kerana sesungguhnya ia datang dari Yang Maha Kuasa dan bukan dari saya...dan jika ada kekurangan dan kesilapan darinya maka ia adalah kerana daifnya diri dek kerana tidak sempurnanya diri saya..... saya hanya cuba menyampaikan kerana menyahut seruan Ballighu Anni Walau Aayah....sampaikan dari ku (saw) walau sepotong ayat sekalipun.....

Thursday, May 29, 2014

Anak tidak mendengar kata, salah siapa?


Bismillah,

Semalam sewaktu singgah di R&R untuk solat maghrib saya melihat satu peristiwa yang tidak sanggup untuk saya lihat. Namun ia berlaku di depan mata. Manakan tidak, ramai ibu bapa mengadu kenapa anak tidak mendengar kata, melakukan perkara tidak senonoh, nakal dan sebagainya. Ia sebenarnya berpunca dari ibu bapa yang mendidik anak-anak itu sendiri.

Seorang kanak-kanak lelaki berusia dalam 2-3 tahun keluar dari kereta sambil membuka seluar dan terus kencing berdiri sambil ibunya memerahti dari dalam kereta. Bila anaknya selesai kanak-kanak itu terus masuk ke kereta. Tidak lama ibunya keluar. Saya agak ralat kerana sepatutnya ibu mengajar anak untuk kencing sambil duduk, ambilkan air dari tandas yang tak sampai sepuluh kaki dari keretanya. Bayangkan ada dua orang kanak-kanak yang ada dalam kereta yang lain memerhati gelagat kanak-kanak tersebut. 

Di saat semua orang berkejar mahu solat, ia boleh jadi penyebab untuk ibu bapa keluar bersolat sambil mengurus anak yang mahu menunaikan hajat. Perilaku kencing berdiri dan di mana sahaja yang boleh bukan ajaran Islam. Terfikir oleh saya bagaimana pemikiran ibu bapa tersebut, tidak rasa mahu mendidik anak untuk kencing sambil duduk, membasuh hadas kecilnya dengan sempurna. Ia tidak pelik jika dewasa nanti dia kencing berdiri. Kenapa demikian? Kerana seusia kecil dia tidak diasuh dengan cara Islam. Ibu bapa merasakan renyah untuk membawa anak kencing di tandas. Ibu bapa mengambil mudah isu ini. Ia dilhat sebagai 'emergency', namun hakikat itulah ajaran ibu bapa yang suatu masa akan kekal hingga anak dewasa dan susah untuk diubah. 

Maka tidak pelik peribahasa mengatakan.... " bapa kencing berdiri, anak kencing berlari".
Ingatan buat diri sendiri.... 
Wallahuaalam

No comments:

Post a Comment