Welcome ........and May Allah bless us all....

Salam ukhuwwah.......

Praise be to Allah....Jagalah Allah, pasti Allah akan menjagamu.......Ihfazillaha, Yahfazuka....

Blog ini adalah nukilan, cetusan pandangan dan pengalaman sepanjang hidup saya yang saya gambarkan dalam bentuk butiran hikmah yang amat besar ertinya buat diri saya.....saya kongsikan agar ia memberi faedah dan manfaat samada langsung atau tidak langsung buat semua yang mengunjungi blog saya....

Jika ada secebis kebaikan daripadanya, maka ambillah kerana sesungguhnya ia datang dari Yang Maha Kuasa dan bukan dari saya...dan jika ada kekurangan dan kesilapan darinya maka ia adalah kerana daifnya diri dek kerana tidak sempurnanya diri saya..... saya hanya cuba menyampaikan kerana menyahut seruan Ballighu Anni Walau Aayah....sampaikan dari ku (saw) walau sepotong ayat sekalipun.....

Monday, April 28, 2014

Dilemma wanita dan kerjayaBismillah,

Wanita yang bekerjaya seringkali berada dalam dilemma. Kisah yang saya lontarkan dalam travelog empayar jiwa sudah pasti perlu jadi panduan buat wanita. Ada ketika kita ada pilihan namun kita susah mahu memilih lalu ia menjadi satu dilemma buat wanita.

Wanita yang punya kerjaya namun kerjaya itu memaksa dia berjauhan dengan suami. Ia bergantung kepada kefahaman kerana pengorbanan suami isteri dituntut. Jika isteri perlu bertugas jauh dan suami pula ada komitmen kerja di tempat sedia ada memaksa mereka berjauhan. Lalu wajarkah si isteri berada jauh? Jika ada anak-anak yang perlu diurus, balik atau bertemu sekali sekala. Namun dek kerana ia punca pendapatan bersama maka si isteri harus meneruskan tugas dan kerjaya.

Ia satu perngorbanan bersama, Benar sekali. Namun ada risikonya. Bila berjauhan ada banyak kes berlaku. Ada suami atau isteir yang curang. Tidak memegang janji dan amanah bersama. Contoh bila jarak masa lima tahu berjauhan pasti ada hati yang tidak sabar dengan ujian. Maka ada kes suami kahwin lain tanpa pengetahuan isteri. Ada isteri yang punya kekasih gelap diluar.

Bila hal ini berlaku maka wanita bekerjaya masih relevankah. Ada yang menyesal kerana bertugas jauh kerana dari situ suami ambil kesempatan kahwin baru. Rasa diri teraniaya kerana mereka keluar mencari kerja untuk keluarga.

Maka jawapan saya mudah, ia bergantung pada sikap dan prinsip yang dipegang oleh individu. Ramai yang berjuahan tapi boleh setia. Namun jika tidak mampu atay tidak mahu menanggung risiko buat pilihan untuk tinggalkan kerjaya dan duduk sahaja di samping suami. Jika duduk setia bersama pun suami tetap ada cinta yang lain maka, berlapang dada dengan takdir. Jodoh itu ditangan Tuhan. Kita hanya mampu merancang.

Wallahuaalam.

No comments:

Post a Comment