Welcome ........and May Allah bless us all....

Salam ukhuwwah.......

Praise be to Allah....Jagalah Allah, pasti Allah akan menjagamu.......Ihfazillaha, Yahfazuka....

Blog ini adalah nukilan, cetusan pandangan dan pengalaman sepanjang hidup saya yang saya gambarkan dalam bentuk butiran hikmah yang amat besar ertinya buat diri saya.....saya kongsikan agar ia memberi faedah dan manfaat samada langsung atau tidak langsung buat semua yang mengunjungi blog saya....

Jika ada secebis kebaikan daripadanya, maka ambillah kerana sesungguhnya ia datang dari Yang Maha Kuasa dan bukan dari saya...dan jika ada kekurangan dan kesilapan darinya maka ia adalah kerana daifnya diri dek kerana tidak sempurnanya diri saya..... saya hanya cuba menyampaikan kerana menyahut seruan Ballighu Anni Walau Aayah....sampaikan dari ku (saw) walau sepotong ayat sekalipun.....

Wednesday, August 20, 2014

Puasa Sunat Syawal dan Puasa Ganti


Bismillah,

Alhamdulillah kita semua selamat menjalani Ramadhan yang mulia dengan jayanya. Moga Allah menerima segala amal. Syawal ini kita menjadi insan yang baru setelah menjalani tarbiyyah Ramadhan. Bagi memastikan kita istiqamah dalam beribadat sebagaimana bulan Ramadhan maka kita perlu memastikan mengiukt jadual amalan kita sendiri. Kita perlu mengatur jadual tersebut. Kebiasaannya jam biologi akan memberikan signal pada kita di mana bila jam 4 pagi kita akan tersedar dan terasa mahu ke bilik air. Ini secara semulajadi akan berlaku kerana semasa Ramadhan kita sudah terbiasa bangun seawal 4 pagi.

Jika begitu jangan pula kita menyambung aktiviti tidur, yang terbaik adalah meneruskan amalan sebelum ini seperti solat tahajud dan sebagainya. Selain itu kita perlu merebut peluang dan memastikan kita dapat berpuasa sunat Syawal atau puasa enam. Sungguh rugi bagi yang terlepas ibadat puasa enam. Memang banyak anjuran rumah terbuka dan hari raya, namun bersabarlah dengan habuan dunia kerana akhirat lebih besar ganjarannya.

Selain puasa enam, bagi wanita jangan bertangguh untuk puasa ganti di bulan Syawal. Tunaikan segera mungkin agar kita boleh membuat amalan puasa sunat Isnin/Khamis. pada peringkat awal mungkin kita rasa susah lalu sengaja melengahkan puasa ganti dengan alasan masa masih panjang. Jika kita fikir mati itu pasti dan tidak diketahui masanya maka sudah pasti kita tidak mahu melengah-lengahkan puasa ganti tersebut. Lebih baik jika mampu kita boleh puasa ganti serta berpuasa enam pada bulan Syawal. Itu yang terbaik. Moga Ramadhan yang dilalui selama sebulan mampu mentarbiyyah hati dan jiwa menjadi lebih baik dari sebelum ini.

Wallahuaalam.

No comments:

Post a Comment