Welcome ........and May Allah bless us all....

Salam ukhuwwah.......

Praise be to Allah....Jagalah Allah, pasti Allah akan menjagamu.......Ihfazillaha, Yahfazuka....

Blog ini adalah nukilan, cetusan pandangan dan pengalaman sepanjang hidup saya yang saya gambarkan dalam bentuk butiran hikmah yang amat besar ertinya buat diri saya.....saya kongsikan agar ia memberi faedah dan manfaat samada langsung atau tidak langsung buat semua yang mengunjungi blog saya....

Jika ada secebis kebaikan daripadanya, maka ambillah kerana sesungguhnya ia datang dari Yang Maha Kuasa dan bukan dari saya...dan jika ada kekurangan dan kesilapan darinya maka ia adalah kerana daifnya diri dek kerana tidak sempurnanya diri saya..... saya hanya cuba menyampaikan kerana menyahut seruan Ballighu Anni Walau Aayah....sampaikan dari ku (saw) walau sepotong ayat sekalipun.....

Saturday, September 6, 2014

Pengalaman membuka tadika


Bismillah,

Hari ini saya dari pagi merasa teruja untuk berunding dengan seorang pemilik premis kedai untuk tujuan tadika ABS Al Ihsan yang akan dibuka. Apabila tiba di depan premis saya rupanya ada seorang lagi yang juga berminat mahu menyewa kedai tersebut. Saya berpeluang melihat di sebelah dalam kedai. Ia memang menarik namun sebelum ini kedai tersebut merupakan pusat snoker. Tapi ia tidak lama kerana premis itu dibasmikan oleh pihak berkuasa tempatan kerana tiada lesen.

Bila berunding harga sewa, pemilik itu seperti tidak mahu menurunkan harga. Namun saya terpaksa akur. Bila keluar dari premis, tiba-tiba seorang lagi mahu menyewakan kedai tersebut menawarkan saya kedai rakannnya yang juga berhanpiran dengan jalan bahkan sewanya juga lebih rendah. saya terus bersetuju. Seronok melihat kawasannya yang lapang bahkan ada pula ruang padang di laman belakang. Saya menjadi bertambah teruja. Ya Allah mudahkan laluan ini.

Apa yang paling seronok saya dipanggil cikgu. Dah lama tak dengar panggilan itu. Saya sudah hampir 10 tahun meninggalkan dunia persekolahan. 2003 meninggalkan SMKSU untuk menyamnung PHD dan tidak lagi bersama Kementerian Pelajaran. Namun kini saya kembali ke dunia pendidikan tetapi dalam ruang lingkup yang berbeza. Ia sungguh dekat di hati. Segala yang ada merupakan pernacangan Allah kerana Dia sebaik-baik Perancang.
Wallahuaalam.No comments:

Post a Comment