Welcome ........and May Allah bless us all....

Salam ukhuwwah.......

Praise be to Allah....Jagalah Allah, pasti Allah akan menjagamu.......Ihfazillaha, Yahfazuka....

Blog ini adalah nukilan, cetusan pandangan dan pengalaman sepanjang hidup saya yang saya gambarkan dalam bentuk butiran hikmah yang amat besar ertinya buat diri saya.....saya kongsikan agar ia memberi faedah dan manfaat samada langsung atau tidak langsung buat semua yang mengunjungi blog saya....

Jika ada secebis kebaikan daripadanya, maka ambillah kerana sesungguhnya ia datang dari Yang Maha Kuasa dan bukan dari saya...dan jika ada kekurangan dan kesilapan darinya maka ia adalah kerana daifnya diri dek kerana tidak sempurnanya diri saya..... saya hanya cuba menyampaikan kerana menyahut seruan Ballighu Anni Walau Aayah....sampaikan dari ku (saw) walau sepotong ayat sekalipun.....

Sunday, May 8, 2016

Sesi Bedah Buku bersama Dr Zaharuddin Abdul Rahman

Sesi Bedah Buku bersama
Dr Zaharuddin Abdul Rahman
======================
Belajar buat banyak perkara dalam satu waktu, tidak bertangguh dan memberi prioriti. Bila kita boleh buat perkara terbaik, yang utama, kesibukan juga boleh diurus dan membuat banyak perkara dalam satu masa.
Carikan unsur barakah dalam kehidupan. Barakah akan jadikan banyak kerja boleh siapkan dalam satu waktu.
Kemampuan yang kita kembangkan, belajar cara menulis, praktikkan dalam penulisan, kemahiran dalam mencari keberkatan.
Setiap perkara ada sebab kita mahu lakukan. Menulis dapat menolong diri sendiri bagi belajar.
Akan datang satu masa orang tidak ambil endah dari mana sumber pendapatan mereka. Semua ini akan ditanyakan di alam barzakh. 
Jangan kamu masuk ke dalam pasar sebelum kamu tahu hukum hakam ( ada dalam buku riba). Ibnu Abas berkata orang yang makan riba ibarat orang yang ambil senjata bagi berperang dengan Allah.
Bagaimana mahu datang ilham atas kesilapan? Maka saya (Dr Zaharuddin) tulis tentang sedekah. Perbuatan baik boleh halang kecacatan, bagi peluang rasa nak mengajar. Sedekah dan doa membuka ilham pada diri dan orang lain.
Catatan ringkas
PBAKL
8.Mei.2016

No comments:

Post a Comment