Welcome ........and May Allah bless us all....

Salam ukhuwwah.......

Praise be to Allah....Jagalah Allah, pasti Allah akan menjagamu.......Ihfazillaha, Yahfazuka....

Blog ini adalah nukilan, cetusan pandangan dan pengalaman sepanjang hidup saya yang saya gambarkan dalam bentuk butiran hikmah yang amat besar ertinya buat diri saya.....saya kongsikan agar ia memberi faedah dan manfaat samada langsung atau tidak langsung buat semua yang mengunjungi blog saya....

Jika ada secebis kebaikan daripadanya, maka ambillah kerana sesungguhnya ia datang dari Yang Maha Kuasa dan bukan dari saya...dan jika ada kekurangan dan kesilapan darinya maka ia adalah kerana daifnya diri dek kerana tidak sempurnanya diri saya..... saya hanya cuba menyampaikan kerana menyahut seruan Ballighu Anni Walau Aayah....sampaikan dari ku (saw) walau sepotong ayat sekalipun.....

Monday, February 9, 2015

KEPERCAYAAN

25 tahun yang lalu seorang teman yang sama beruzlah di Taman Ilmu dan Budi, memberikan satu kata-kata yang saya masih ingat sehingga hari ini.
Katanya " Ingat! Selepas kita orang lain". Terpaku saya dengan kata-kata itu. Susah untuk saya telan dan hadam namun ada benarnya juga.
Ibarat kata bercinta ada cemburunya,
bersuami ada curiganya, bersahabat ada hadnya, berkongsi ada ragunya.
Pun begitu saya masih menimbang-nimbang, tidak mungkin semua orang tidak boleh dipercayai. Pasti ada yang tulus nuraninya.
Menyakini Allah itu ada dan Maha Mengetahui akan sesuatu sudah cukup sebenarnya. Maka biar pun selepas kita orang lain, ia tidak perlu menjadi beban fikiran.
Disinilah perlunya ada sikap sangka baik atau husnu zhon. Bahkan dalam Islam kita diseru untuk tidak bersangka buruk terhadap orang lain.
Jika dengan bersangka baik, kepercayaan yang diberi tidak diperoleh, maka hadirkan pula kepercayaan dan keyakinan pada Allah bahawa Allah mahu memberikan kita satu pengajaran mengenal hati budi insan
*Kerbau dipegang pada talinya
Manusia dipegang pada janjinya

No comments:

Post a Comment