Welcome ........and May Allah bless us all....

Salam ukhuwwah.......

Praise be to Allah....Jagalah Allah, pasti Allah akan menjagamu.......Ihfazillaha, Yahfazuka....

Blog ini adalah nukilan, cetusan pandangan dan pengalaman sepanjang hidup saya yang saya gambarkan dalam bentuk butiran hikmah yang amat besar ertinya buat diri saya.....saya kongsikan agar ia memberi faedah dan manfaat samada langsung atau tidak langsung buat semua yang mengunjungi blog saya....

Jika ada secebis kebaikan daripadanya, maka ambillah kerana sesungguhnya ia datang dari Yang Maha Kuasa dan bukan dari saya...dan jika ada kekurangan dan kesilapan darinya maka ia adalah kerana daifnya diri dek kerana tidak sempurnanya diri saya..... saya hanya cuba menyampaikan kerana menyahut seruan Ballighu Anni Walau Aayah....sampaikan dari ku (saw) walau sepotong ayat sekalipun.....

Monday, February 2, 2015

Motivasi Kejayaan


Bismillah,

Belajar kerana mahu belajar lebih baik dari belajar kerana suruhan. Bila ada kemahuan di situ ada jalan. Gambar di atas menceritakan banyak perkara pada kita betapa menimba pelajaran itu wajib walau dalam apa jua keadaan. Tiada beg sekolah,hanya berbekalkanbeg plastik sahaja. Menggunakan apa yang ada. Bukan mencari apa yang tiada. Kesusahan hidup bukan alasan selagi ada kemahuan. Kemahuan yang kuat dalam merealisasikan matalamt akan membawa kejayaan.

Dewasa ini segelintir kita mudah mendapat apa yang kita mahu. Semua permintaan kita dipenuhi, Spa yang kita mahu senang diperoleh maka kita kurang menghargai. Kita kurang bersyukur dengan apa yang dimiliki. Apabila ke sekolah kita tidak mengambil dan mencedok ilmu tapi lebih banyak masa bermain dan berhibur. Sedangkan diluar sana ada ramai yang tidak bernasib baik seperti kita. Mereka ini mahu belajar namun serba kekurangan.

Kekurangan yang ada itulah yang menjadi pemangkin kepada kejayaan. Sedar hidup ini susah. Tahu kejayaan tidak akan datang bergolek maka segala daya dan usaha dikerah. Tiada alasan remeh temeh, tiada erti putus asa. Susah menjadi senang bila hati redha dan pasrah.

Perhatikan berapa ramai insan yang berjaya bukan kerana ibu bapa mereka berjaya dan kaya raya. Ramai yang bermula dari bawah. Mereka belajar dari pengalaman, mereka matang dalam mengharung cabaran. Kesusahan hidup menjadi perjalanan yang indah bila ia dihayati. Menjadi insan yang kental jati diri, tahu membezakan antara mimpi dan realiti akan menjadikan seseorang lebih berdaya saing, kreatif menjayakan, melihat masalah sebagai satu cabaran, menjana idea untuk solusi dan keluar dari belenggu kejumudan. Motivasi kejayaan bagi mereka ini adalah impian yang kukuh tersemat di hati yang hanya diri sendiri bakal menjayakan segala yang dicitakan.

Benarlah hidup itu satu perjuangan. Hanya yang terbilang mampu melihat peluang.

Wallahualam.

Kredit Foto oleh: Faizal Redcarpetphotography II  

No comments:

Post a Comment