Welcome ........and May Allah bless us all....

Salam ukhuwwah.......

Praise be to Allah....Jagalah Allah, pasti Allah akan menjagamu.......Ihfazillaha, Yahfazuka....

Blog ini adalah nukilan, cetusan pandangan dan pengalaman sepanjang hidup saya yang saya gambarkan dalam bentuk butiran hikmah yang amat besar ertinya buat diri saya.....saya kongsikan agar ia memberi faedah dan manfaat samada langsung atau tidak langsung buat semua yang mengunjungi blog saya....

Jika ada secebis kebaikan daripadanya, maka ambillah kerana sesungguhnya ia datang dari Yang Maha Kuasa dan bukan dari saya...dan jika ada kekurangan dan kesilapan darinya maka ia adalah kerana daifnya diri dek kerana tidak sempurnanya diri saya..... saya hanya cuba menyampaikan kerana menyahut seruan Ballighu Anni Walau Aayah....sampaikan dari ku (saw) walau sepotong ayat sekalipun.....

Tuesday, October 2, 2012

Hukum Qurban
Daging-daging unta dan darahnya itu sekali-kali tidak dapat mencapai (keridhaan) Allah, tetapi Ketakwaan dari kamulah yang dapat mencapainya. Demikianlah Allah telah menundukkannya untuk kamu supaya kamu mengagungkan Allah terhadap hidayah-Nya kepada kamu. dan berilah kabar gembira kepada orang-orang yang berbuat baik.” (QS. Al Hajj : 37)
Perkara utama dalam qurban ini adalah taqarrub iaitu taqarrub dengan sembelihan ini.Manakala manfaat daging adalah perkara ke yang dua. Bahawa tujuan paling utama dalam ibadah qurban ialah taqrrub,jadi bila kita tidak dapat menepati syarat dalam ibadah ini maka taqarrub kita tidak sempurna atau tertolak.
Ramai kalangan ulama mensyratkan wajib kita atau wakil kita utk menyaksikan sendiri atau menyembelih sendiri korban tersebut sbg rasa taqarrub kita kpd Allah ..dan satu lagi syarat ialah kita mesti makan sedikt dari korban tu juga atas dasar untuk merasa taqarrub itu.

Dipetik dari Abi Nabilah

No comments:

Post a Comment