Welcome ........and May Allah bless us all....

Salam ukhuwwah.......

Praise be to Allah....Jagalah Allah, pasti Allah akan menjagamu.......Ihfazillaha, Yahfazuka....

Blog ini adalah nukilan, cetusan pandangan dan pengalaman sepanjang hidup saya yang saya gambarkan dalam bentuk butiran hikmah yang amat besar ertinya buat diri saya.....saya kongsikan agar ia memberi faedah dan manfaat samada langsung atau tidak langsung buat semua yang mengunjungi blog saya....

Jika ada secebis kebaikan daripadanya, maka ambillah kerana sesungguhnya ia datang dari Yang Maha Kuasa dan bukan dari saya...dan jika ada kekurangan dan kesilapan darinya maka ia adalah kerana daifnya diri dek kerana tidak sempurnanya diri saya..... saya hanya cuba menyampaikan kerana menyahut seruan Ballighu Anni Walau Aayah....sampaikan dari ku (saw) walau sepotong ayat sekalipun.....

Sunday, October 7, 2012

GILAP POTENSI BINA IDENTITI


Rintihan hati tiap kali rasa perkara yang mahu dimiliki atau ingin direalisasikan tidak sebagaimana yang diharapkan itu pastinya hanya kita sendiri yang tahu. Rasa kekecewaan itu perkara biasa. Tapi bagaimana memujuk hati agar pasrah dan redha. Walau adakala emoasi yang surut dengan tangisan telah reda namun kekecewaan dan ingatan kepada persoalan itu adakala menjengah. 


Takkala ditanya atau disapa, hati adakala bagai dirobek sembilu, dihunus tajam kata-kata itu, malangnya lidah kelu untuk menyatakan kegagalan itu. bagi melangkah ke depan mencari sinar baru dan harapan yang baru biarpun masih cita-cita yang lama maka diri perlukan sedikit kekuatan. Potensi yang berbaki perlu dijana dengan kreativiti yang lebih mencapah agar apa yang diimpikan pasti akan dapat dimiliki. Moga suratan kali ini akan lebih baik dari sebelumnya. 

"Wahai Tuhan yang tetap hidup, yang kekal memerintah selamanya-lamanya. Dengan RahmatMu aku bermohon pertolongan. Perelokkanlah segala urusuanku dan janganlah Engkau biarkan nasibku ditentukan oleh diriku sendiri walau sekadar sekelip mata"

No comments:

Post a Comment