Welcome ........and May Allah bless us all....

Salam ukhuwwah.......

Praise be to Allah....Jagalah Allah, pasti Allah akan menjagamu.......Ihfazillaha, Yahfazuka....

Blog ini adalah nukilan, cetusan pandangan dan pengalaman sepanjang hidup saya yang saya gambarkan dalam bentuk butiran hikmah yang amat besar ertinya buat diri saya.....saya kongsikan agar ia memberi faedah dan manfaat samada langsung atau tidak langsung buat semua yang mengunjungi blog saya....

Jika ada secebis kebaikan daripadanya, maka ambillah kerana sesungguhnya ia datang dari Yang Maha Kuasa dan bukan dari saya...dan jika ada kekurangan dan kesilapan darinya maka ia adalah kerana daifnya diri dek kerana tidak sempurnanya diri saya..... saya hanya cuba menyampaikan kerana menyahut seruan Ballighu Anni Walau Aayah....sampaikan dari ku (saw) walau sepotong ayat sekalipun.....

Wednesday, December 9, 2015

Motivasi Diri


Bismillah, 

Tiga perkara yang penulis  kongsikan di mukabuku hari ini. 

1.Memberi kemaafan itu lebih baik supaya ia tidak membebankan perasaan.
2. Melupakan peristiwa pahit yang berlaku akan menjadikan diri lebih optimis dengan masa hadapan.
3. Melepaskan sesuatu yang berharga adalah sukar, namun pastinyaada ganti yang lebih baik.

Hakikatnya memberi maaf itu tidak mudah, namun saat kita memaafkan orang yang membuatkan kita sengsara, sejuta beban yang terpikul akan menjadi ringan. Kita tidak lagi terbawa-bawa dengan dendam yang tersimpan. 

Bahkan ia membantu untuk melupakan segala apa yang pahit menyelubungi diri. Bila diri belajar melupakan, kita akan dapat melihat ke depan dengan lebih optimis. 

Miliki sesuatu yang kita anggapkan berharga dan bernilai mungkin tidak sama dengan penilaian orang lain. Berharga bagi kita tapi tidak bagi mereka. Begitulah sebaliknya. Ada ketika ia memaksa diri melepaskan yang berharga itu. Bila kita redha dan pasrah, Allah pastinya akan menggantikan ia dengan sesuatu yang lebih baik bagi kita. Amen.

Wallahuaalam.

No comments:

Post a Comment