Welcome ........and May Allah bless us all....

Salam ukhuwwah.......

Praise be to Allah....Jagalah Allah, pasti Allah akan menjagamu.......Ihfazillaha, Yahfazuka....

Blog ini adalah nukilan, cetusan pandangan dan pengalaman sepanjang hidup saya yang saya gambarkan dalam bentuk butiran hikmah yang amat besar ertinya buat diri saya.....saya kongsikan agar ia memberi faedah dan manfaat samada langsung atau tidak langsung buat semua yang mengunjungi blog saya....

Jika ada secebis kebaikan daripadanya, maka ambillah kerana sesungguhnya ia datang dari Yang Maha Kuasa dan bukan dari saya...dan jika ada kekurangan dan kesilapan darinya maka ia adalah kerana daifnya diri dek kerana tidak sempurnanya diri saya..... saya hanya cuba menyampaikan kerana menyahut seruan Ballighu Anni Walau Aayah....sampaikan dari ku (saw) walau sepotong ayat sekalipun.....

Sunday, August 7, 2011

Karakter Guru Meneladani Insan
Karakter guru meneladani insan. Guru menjadi pemangkin kepada pelajar dan orang-orang sekeliling yang signifikan dengannya. Ada dua karakter berbeza yang boleh kita umpamakan iaitu antara karekter yang disegani namun dihormati serta dihoramti tapi ditakuti.
Proses pembelajarnan bukan semata-mata mendengar dan berkomunikasi, tetapi melalui pemerhatian.  Oleh itu belajarlah menggunakan dan mengambil peluang untuk menambah ilmu dengan menggunakan deria pemerhatian kita.
 “Intelectual arrogance”.. Ada pandangan yang baik namun sukar diterima kerana memilih bulu, atau merasakan pandangan individu lain yang lebih bagus. Ada juga yg tidak diiktiraf segala sumbangannya kerana dasar pilih kasih. Hati ini untuk kita muncul terbaik dan cemerlang apa yang perlu kita laksana adalah melihat apa yang hebat yang dimiliki orang lain dan bukan melihat pada kekurangannya, Kesilapan dari segelintir kita adalah lebih banyak focus kepadamencari kesalahan dari pada melihat kelebihan yang ada pada insan tersebut. 

No comments:

Post a Comment