Welcome ........and May Allah bless us all....

Salam ukhuwwah.......

Praise be to Allah....Jagalah Allah, pasti Allah akan menjagamu.......Ihfazillaha, Yahfazuka....

Blog ini adalah nukilan, cetusan pandangan dan pengalaman sepanjang hidup saya yang saya gambarkan dalam bentuk butiran hikmah yang amat besar ertinya buat diri saya.....saya kongsikan agar ia memberi faedah dan manfaat samada langsung atau tidak langsung buat semua yang mengunjungi blog saya....

Jika ada secebis kebaikan daripadanya, maka ambillah kerana sesungguhnya ia datang dari Yang Maha Kuasa dan bukan dari saya...dan jika ada kekurangan dan kesilapan darinya maka ia adalah kerana daifnya diri dek kerana tidak sempurnanya diri saya..... saya hanya cuba menyampaikan kerana menyahut seruan Ballighu Anni Walau Aayah....sampaikan dari ku (saw) walau sepotong ayat sekalipun.....

Sunday, November 29, 2015

Motivasi 3i ; Kebaikan vs Keburukan

Bismillah,

'Satu keburukan akan menutup seribu kebaikan'. Itulah hakikat kehidupan.


Saat kita sekali bebuat silap ia seperti tiada lagi kemaafan bagimu. Maka tertutup sudah segala kebaikan yang ditaburkan. Maka individu akan merasa kecewa serta berduka, semata-mata kerana menyesali kesilapan dan mengharapkan pengiktirafan.

Oleh itu walau seribu mahupun sejuta kali berbuat baik. lupakan kebaikan itu. Anggaplah ia satu simpanan bagi meraih pahala di akhirat nanti. Jangan sekali bila berbuat kebaikan, lalu mengharap balasan dan pengiktirafan. Ia pastinya membawa kekecewaan.

Apabila kita mengharap balasan dari manusia kita akan kecewa. Sebaliknya letaklah harapan hanya pada Allah semata. Satu kebaikan yang dilakukan Allah berikan 10 ganjaran. Bahka bila berbuat silap, Allah akan memberikan kemaafan kepada hambaNya yang ikhlas beratubat.

Bezanya manusia dengan Allah. Manusia sering bersikap dendam dan sukar memaafkan. Dek kerana itulah bila sekali orang berbuat silap padanya, maka dia akan ingat sampai bila-bila. Segala kebaikan yang sebelum ini akan dilupakan begitu sahaja.

Patutkah kita kecewa? Tidak perlu kecewa dengan insan yang sebegini, sebaliknya jika kita berdepan keadaan sebegini ia hikmah mengajak diri untuk sedar dan insaf betapa Allah itu maha Pemberi dan Maha Pengasih. Dia sebaik-baik tempat mengadu dan meletak harapan. Dan Allah juga sebaik-baik Pemberi Ganjaran.

Saat berbuat baik kepada manusia, anggap sahaja kebaikan itu seperti air yang mengalir. Bahkan bila berbuat silap anggapkan ia seperti sampah yang perlu dibuang dan ditutup agar ia tidak berbau dan membawa mudarat.

Dosa yang dilakukan adalah perkara aib, wajar disembunyikan. Maka bila berbuat silap sesama manusia, mohonlah kemaafan. Jika tiada lagi maaf, maka berserahlah kepada Allah, buatlah sebanyak mungkin kebaikan sesama manusia agar saat ditimbang oleh Al Mizan, ia melebihi keburukan.

Sentiasalah berfikiran positif, hidup ini perlu banyak muhasabah, elakkan dari melakukan kesilapan, banyakkan mendapat panduan agar tidak terssar dari jalan kebenaran. Banyakkan bergaul dengan insan yang menghargai insan lain, semoga dengannya kita lebih menemukan kebahagiaan.

Wallahuaalam.
No comments:

Post a Comment