Welcome ........and May Allah bless us all....

Salam ukhuwwah.......

Praise be to Allah....Jagalah Allah, pasti Allah akan menjagamu.......Ihfazillaha, Yahfazuka....

Blog ini adalah nukilan, cetusan pandangan dan pengalaman sepanjang hidup saya yang saya gambarkan dalam bentuk butiran hikmah yang amat besar ertinya buat diri saya.....saya kongsikan agar ia memberi faedah dan manfaat samada langsung atau tidak langsung buat semua yang mengunjungi blog saya....

Jika ada secebis kebaikan daripadanya, maka ambillah kerana sesungguhnya ia datang dari Yang Maha Kuasa dan bukan dari saya...dan jika ada kekurangan dan kesilapan darinya maka ia adalah kerana daifnya diri dek kerana tidak sempurnanya diri saya..... saya hanya cuba menyampaikan kerana menyahut seruan Ballighu Anni Walau Aayah....sampaikan dari ku (saw) walau sepotong ayat sekalipun.....

Sunday, October 4, 2015

Hargai tika dan saat iniBismillah,

Hargai apa yang kita miliki saat ini, sebelum ia pergi, sebelum kita meratapi dan sebelum kita menyesali.

Itulah yang seringkali saya katakan, itu jua yang sering saya ingatkan.

Realiti hidup sukar untuk dimengertikan. Kita tanpa sedar mengambil mudah dengan apa yang ada di depan mata. Kehidupan seharian menyebabkan kita leka. Kita tidak ambil endah.

Ada ibu bapa, namun tidak kita hubungi bertanya khabar, walhal kita boleh bersembang berjam-jam dengan rakan sekerja. Bila mereka pergi dan sudah tiada. Ia tidak bermakna lagi.

Ada isteri/suami yang sangat setia, namun kita sering tidak menghargai apa yang Allah beri. Kita lebih sibuk mencari salah dan silap dari menghargai. Bila satu ketika pasangan kita dipanggil Illahi saat itu baru kita meratapi.

Ada anak-anak yang menagih kasih, dek sibuk dengan urusan jarang sekali kita berkesempatan melayani dan mengisi masa bersama. Jarang sekali kita peluk dan bertanya khabar. Bila Allah panggil anak kita pergi, ia tidak bermakna lagi.

Ada sahabat yang baik sering membantu saat susah, selalu menceriakan saat kesedihan. Bila kita di puncak kejayaan, kita lupa ucapkan terima kasih, tidak sekali penghargaan kita berikan. Bila sahabat kita tiada lagi, baru kita mengerti erti sunyi.

Kehidupan hari ini, perlu kita hargai, dengan menghargai siapa sahaja insan yang ada disekeliling kita. Siapa jua mereka.

Jangan biarkan perasaan menyesal dan bersalah menghantui diri. Berilah yang terbaik pada insan yang penting dalam hidup kita. Ketika masa masih ada, buatlah apa yang perlu. Laksanakanlah tanggungjawab yang sepatutnya. Belum terlambat. 

No comments:

Post a Comment