Baham-bahannya ialah :
Bahan A :
Ikan siakap yang sedang. Dibersih dan dilumur garam.
2 biji Bawang bombay
3 batang serai dititik (ketuk)
Halia di ketuk kasar
1 labu bawang putih.
2 biji tomato potong 4
8-10 cili api ( nak pedas tambah la lagi ya)
3 tangkai Daun kari . Saya tak guna daun limau purut sebab x mahu terpengaruh dengan rasa seperti tomyam.
Bahan B
Bahan yang dibancuh dengan secawan air :
3 sudu besar Pes tomyam
3 sudu besar tepung ubi kayu/ tepung jagung
3 sudu besar sos tiram
1 sd Garam
1 sd Gula
1 cawan air ( jika mahu ada kuah tambag lagi air)
Bahan C :
2 biji Perahan limau nipis (nak masam letak lebih).
Cara-cara :
1. Masukkan ikan dalam periuk Noxxa. Kalau kukus Mak Nenek kita pun boleh guna jugak.
2. Masukkan semua bahan A dan bahan B. Kalau Noxxa kukus selama 7 minit sahaja. Kalau kukus Kak Gayah yang buat kuih talam, kukuslah dalam 20-25 minit.
3. Buka periuk dan curahkan air perahan limau nipis dan kukus lagi dalam 3 minit jika guna Noxxa. Kalau kukus biasa dalam 5 minit.
Sedia untuk dinikmati.
Selamat Mencuba.
Salam Sayang Dari Dapur Chef Ustazah
No comments:
Post a Comment