Welcome ........and May Allah bless us all....

Salam ukhuwwah.......

Praise be to Allah....Jagalah Allah, pasti Allah akan menjagamu.......Ihfazillaha, Yahfazuka....

Blog ini adalah nukilan, cetusan pandangan dan pengalaman sepanjang hidup saya yang saya gambarkan dalam bentuk butiran hikmah yang amat besar ertinya buat diri saya.....saya kongsikan agar ia memberi faedah dan manfaat samada langsung atau tidak langsung buat semua yang mengunjungi blog saya....

Jika ada secebis kebaikan daripadanya, maka ambillah kerana sesungguhnya ia datang dari Yang Maha Kuasa dan bukan dari saya...dan jika ada kekurangan dan kesilapan darinya maka ia adalah kerana daifnya diri dek kerana tidak sempurnanya diri saya..... saya hanya cuba menyampaikan kerana menyahut seruan Ballighu Anni Walau Aayah....sampaikan dari ku (saw) walau sepotong ayat sekalipun.....

Sunday, January 22, 2012

Didikan Bermula dari Rumah


SIRI 1
Cuti hari ahad begini biasanya selepas masak dan mengemas, saya akan mengambil kesmepatan untuk memantau anak-anak menonoton TV. Paling seronok pada waktu begini pada mereka adalah rancangan karton, namun seperti biasa channel kegemaran saya adalah TV al-Hijrah. maka itu giliran saya untuk memilih channel dan seperti biasa jika anak-anak tidak akan merungut dengan channel pilihan saya. Bagusnya sewaktu itu rancangan Assalamualaikun sedang ke udara yang mana tamu jemputannya adalah Dr. Zaharuddin yang akan membicarakan tajuk Ulama dan Jenayah : Didikan Bermula dari Rumah. 

Tajuk ini mengingatkan saya tentang teori psikologi 'tabula rasa' yang amat menekankan pendidikan anak-anak adalah dari cara didikan ibu bapa.Ia lebih melihat pentingnya bagaimana anak-anak ditarbiyyah. Inilah dkatakan nurture vs nature'. Memang saya katakan sebelum ini bahawa peranan persekitaran memainkan peranan dalam mendidik anak-anak, namun jangan kita lupa mendidik anak-anak juga adalah tanggungjawab ibu bapa. Ini juga terbukti dari Hadith Rasullullah s.a.w.  yang bermaksud : "seorang anak itu dilahirkan dalam keadaan fitrah dan ibu bapanyalah yang mencorakkan sama ada ia menjadi seorang  Yahudi , Nasrani , atau Majusi "

Ini bukan bermakna sewaktu anak-anak lahir dari usia yang kecil tetapi bagaimana perkahwianan itu bermula. Bagaimana kita memilih pasangan serta criteria pasangan yang menjadi pilihan kita itu. Ada yang memilih rupa paras, ada yang melihat silsilah keluarga/bangsa/ negeri/daerah, adaj uga yang memilih parti politik, apapun pilihan kita jangan lupa apa yang penting adalah agamanya. Dalam konteks mendidik anak-anak apa yang menarik hati saya adalah Ustaz Zaharuddin menekankan kepada pentingnya seorang bapa memainkan peranan yang lebih dari ibu terutama dalam hal mendidik anak-anak. Menurut beliau ini telah dibuktikan dalam Al Quran betapa banyak kisah dari Al Quran menceritakan dialog antara bapa dan anak. Seperti dialog nabi Ibrahim dan Nabi Ismail, Nabi Nuh dan anaknya, serta Nabi Yaaqub dan Nabi Yusuf.

Apa yang boleh dipelajari dari sini, bapa perlu menjadi pengarah dan ibu pula menjadi pengurus. Apabila menjadi pengarah bapa perlu tahu apa yang baik untuk di arah pada anak-anak. Kita lihat kenapa anak-anak menjadi tidak berdisiplin kerana bapa sendiri kurang menunjukkan disiplin yang bagus pada anak-anak, terutama dalam hal solat, apa lagi solat jemaah. Maka apabila bapa tidak mengambil tugas mengarah maka jadilah ibu mengambil tugas mengarah dan juga mengurus. Bila ini berlaku si ibu akan dianggap sebagai suka berleter dan bapa pula sekadar menjadi pemerhati. Mungkin tidak semua begitu keadaanya, namun  jika keadaanya begitu dalam rumahtangga, ia masih boleh diperbetulkan, baik ibu atau bapa, mereka berdua perlu menjadi model yang petama kepada anak-anak.

Sebagaimana yang saya tekankan sebelum ini, ibu bapa perlu dijadikan ikon atau idola pertama oleh anak-anak sebelum orang lain. Jika ibu bapa ingin menjadi idola/ikon maka mereka perlu menunjukkan contoh terbaik kepada anak-anak. Jangan menjadi seperti ketam mengajar anaknya berjalan. Jangan kita ingin membetulkan si anak tapi diri sendiri masih berbuat silap.  Jika tersilap sekalipun mari kita sama-sama memperbetulkan apa yang silap dalam mentarbiyyah anak-anak. Moga anak-anak kita mempunyai jati diri yang kental hasil didikan hebat kita.

Bersambung….


SIRI  2

Hari ini masih mood cuti..seperti biasa ada banyak aktiviti yang akan dilakukan bersama anak-anak untuk menghabiskan cuti secara berkualiti. Sejak pulang dari bercuti anak saya sibuk bercerita kelasnya akan mengadakan lawatan ke salah sebuah rumah anak-anak yatim di Lembah Klang. Maka sibuk la dia berfikir apa yang ingin disedekahkan kepada mereka. Katanya pelajar kelasnya telah berjaya mengumpul sebanyak RM500 untuk diberi kepada anak-anak yaitm tersebut.

Hari ini saya menghantar dia ke sebuah pasaraya untuk membeli keperluan mereka mengadakan aktiviti bersama anak-anak yatim tersebut esok. Bagusnya pelajar-pelajar ini melakukan sesuatu yang amat bermanfaat walaupun tidak melalui program sekolah, tetapi kerana sebelum ini sudah ada program yang bersifat amal yang dianjurkan oleh pihak sekolah maka mereka terasa perlu ada inisiatif untuk melakukan perkara yang sama. Apa yang ingin saya kongsikan adalah cara kita berfikir dan mengendalikan sesuatu perkara adakala boleh memberkan rangsangan secara tidak langsung kepada anak-anak. Saya teringat penglibatan saya dalam beberapa misi/NGO rupanya secara tidak langsung juga memberi satu impak kepada anak-anak saya sendiri untuk melakukan perkara yang sama. Maka di sini juga tidak mustahil anak-anak akan meniru perkara yang tidak baik yang kita lakukan.

Memperkatakan tentang didikan sebagaimana tajuk di atas saya merasakan antara perkara yang penting adalah komunikasi dan interaksi ibu bapa dan anak-anak perlu sentiasa dipastikan agar ia adalah komnikasi dua hala.. Maksudnya bukan ibu bapa sahaja yang bercakap, menegur atau memberikan maklumat, tetapi ada masanya kita perlu sentiasa mendengar apa yang ingin diperkatakan dan dikongsi oleh anak-anak. Kita lihat cabaran sekarang ini adalah budaya berfacebook, berinternet, bermain video games dan sebagainya hingga anak-anak kurang berkomunkasi dan banyak membuat hal sendiri. Realtinya,televisyen banyak mengambil masa kita dengan mengurangkan masa bersembang dan berinteraksi satu sama lain dikalangan ahli keluarga. Oleh itu kita perlu ada masa untuk beriadah, masa untuk sama-sama melakukan aktiviti dan bukan hanya membuat hal sendiri.

Sebagai ibu bapa walau sesibuk manapun kita, kita masih perlu memperuntukkan waktu bersama anak-anak. Mengkualitikan masa bersama adalah satu cara terbaik dalam mendidik anak-anak. Perkara yang paling mudah adalah dengan solat berjemaah, bertadrrus al Quran, puasa sunat bersama dan lain-lain perkata yang bermanfaat boleh kita lakukan bersama keluarga. Mendidik anak-anak boleh menjadi mudah jika anak-anak boleh mendengar kata ibu bapa. Ada banyak tips supaya anak-anak mudah mendengar kata. Salah satu tips adalah kemesraan ibu bapa dan anak-anak. Anak-anak yang wujud hubungan rapat dengan ibu bapa mudah mendengar apa yang disarankan atau apa yang dinasihati.

Oleh itu apa yang perlu dielakkan adalah ketegangan atau ketidak mesraan dalam keluarga. Ada ibu bapa yang terlalu serius hingga susah untuk memberikan senyuman, atau menegur anak-anak secara mesra. Ada juga yang susah untuk sekali sekala bergurau senda. Ada juga ketikanya ibu bapa tidak dapat membezakan antara sifat marah dan tegas terhadap anak-anak. Malah intonasi suara ibu bapa juga sentiasa nada yang tinggi. Maka apa yang berlaku, tiada kemesraan antara ibu bapa dan anak-anak, menyebabkan hubungan menjadi renggang kerana anak-anak melihat ibu bapa sukar untuk didampingi. Inilah yang menyebabkan anak-anak mempunyai kecenderungan untuk menjadikan sahabat atau rakan tempat mereka berkongsi.

Menyedari hakikat ini ibu bapa perlu menjadi sahabat yang paling akrab kepada anak-anak. Maka anak-anak akan rasa senang berkongsi masalah atau apa sahaja tanpa merasa segan atau takut. Inilah yang jarang diaplikasikan oleh ibu bapa, maka proses mendidik sebenarnya akan menjadi susah, kerana jika kita rapat dengan anak-anak ada banyak perkara kita boleh merasionalkan anak-anak bila mereka meminta atau ingin melakukan sesuatu perkara yang tidak dapat kita penuhi. Anak-anak juga tidak berahsia dengan ibu bapa bahkan menjadi pendengar setia pilihan mereka.

Sebagai ibu bapa, kita sebenarnya sentiasa belajar dalam menangani segala permasalah dan cabaran  dalam membesarkan dan mendidik anak-anak. Mendidik anak-anak itu apa cara sekalipun adalah amat subjektif kepada keadaan, persekitaran, latarbelakang keluarga dan sebagainya. Namun kita tidak boleh lupa bahawa tugas mendidik itu merupakan satu tanggungjawab yang tidak boleh dilepaskan ke atas bahu sesiapa melainkan KITA yang bergelar ibu/bapa. Kitalah yang pelru mencuba segala kaedah/teknik yang sesuai. Kerana itu menjadi ibu bapa perlu bersabar,kreatif dan sentiasa mencontohi apa yang terbaik yang telah tersedia dalam Islam sebagai platform untuk kita mengaplikasikan diri menjadi ibu bapa terbaik sekaligus mencerminkan diri menjadi ibu bapa contoh buat anak-anak kita sendiri.

Wallhuaalam
Ummu Ieman Ihsan

Dipetik dari Travelog Ruhiyyah AsSakinah

No comments:

Post a Comment