Welcome ........and May Allah bless us all....

Salam ukhuwwah.......

Praise be to Allah....Jagalah Allah, pasti Allah akan menjagamu.......Ihfazillaha, Yahfazuka....

Blog ini adalah nukilan, cetusan pandangan dan pengalaman sepanjang hidup saya yang saya gambarkan dalam bentuk butiran hikmah yang amat besar ertinya buat diri saya.....saya kongsikan agar ia memberi faedah dan manfaat samada langsung atau tidak langsung buat semua yang mengunjungi blog saya....

Jika ada secebis kebaikan daripadanya, maka ambillah kerana sesungguhnya ia datang dari Yang Maha Kuasa dan bukan dari saya...dan jika ada kekurangan dan kesilapan darinya maka ia adalah kerana daifnya diri dek kerana tidak sempurnanya diri saya..... saya hanya cuba menyampaikan kerana menyahut seruan Ballighu Anni Walau Aayah....sampaikan dari ku (saw) walau sepotong ayat sekalipun.....

Sunday, March 4, 2012

Kerana Desakan Hidup atau Tiada Pedoman

Petikan dari harian Metro :

JOHOR BAHRU: Seorang ibu yang juga penghidap HIV tergamak memaksa anak dara suntinya melacur, malah bercadang menjual remaja berusia 13 tahun itu kepada mana-mana lelaki yang berminat, semata-mata untuk mendapatkan wang dengan cara mudah. Bagaimanapun, remaja itu bernasib baik apabila seorang lelaki yang berniat melanggannya, simpati akan nasibnya selepas mangsa menceritakan keadaan sebenar lalu menyerahkannya kepada Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) untuk diberi bantuan.  Pengarah JKM Johor, Khatijah Abdullah (gambar) yang mendedahkan kejadian itu berkata, wanita penghidap HIV terbabit tergamak bertindak demikian sebagai jalan mudah untuk melepaskan tanggungjawab sekiranya dia ditimpa perkara tidak diingini selain meringankan bebannya.
“Semuanya terdedah selepas kami menerima maklumat berkaitan cubaan menjual mangsa daripada pelanggan gadis itu yang simpati dengan nasib malangnya. “Itu kali pertama mangsa dipaksa melacur, jadi dia merayu kepada lelaki terbabit supaya jangan mengapa-apakannya serta menceritakan nasib malangnya. “Lelaki itu yang simpati kepada mangsa tidak jadi melanggannya, sebaliknya menyerahkan mangsa kepada kami,” katanya ketika ditemui Harian Metro.
Khatijah berkata, pihaknya melakukan intipan selama beberapa hari dan mendapati dua beranak berkenaan menyewa bilik sebuah rumah kedai di sekitar bandar raya ini. “Kami kemudiannya menyerbu bilik berkenaan. Selepas diselamatkan, gadis berkenaan kemudiannya ditempatkan di sebuah pusat perlindungan di sekitar bandar raya ini,” katanya. Menurutnya, hasil soal siasat remaja perempuan itu didapati keciciran sekolah dan sebelum ini ibunya juga memaksanya mengemis untuk mendapatkan wang. “Mangsa mendakwa ibunya juga pernah cuba memujuknya untuk melacur beberapa kali namun gadis berkenaan berjaya mengelak. “Ibunya yang turut kami tahan kini ditempatkan di sebuah pusat perlindungan pesakit HIV di Taman Abad. Ketika disoal siasat, pada mulanya dia enggan mengaku cuba menjual anak gadisnya tetapi akhirnya mengubah pengakuan,” katanya. Khatijah bagaimanapun enggan mendedahkan harga yang ditetapkan ibu gadis terbabit ketika dia mahu dijual. Menurutnya, mangsa kini sudah menyambung persekolahan malah sentiasa diberikan kaunseling selain didedahkan dengan aktiviti berfaedah baginya meneruskan kehidupan baru.


Berdasarkan cerita di atas, sebagai seorang ibu sudah pasti hati kita akan berkata malangnya buat si gadis. dari sisi yang lain pula pastinya juga kita akan tertanya ADAKAH KERANA DESAKAN HIDUP ATAU DIRI SUDAH TIADA PEDOMAN? Alangkah malang buat si gadis, saat ibu-ibu lain begitu prihatin dan sarat dengan kebimbangan dengan keselamatan diri serta maruah diri anak-anak remaja mereka, ibu ini begitu mudah menjual anaknya demi kelangsungan hidup. Meniti jalur kehidupan si ibu sudah pasti jika si anak tidak dibimbing, maka dia akan menerima nasib yang sama dengan ibunya. Terfikir dibenak saya, adakah si anak menyesali dirinya dilahirkan oleh ibunya...

Kita juga tertanya mana perginya si ayah.. adakah si ayah melepaskan tanggungjawab semata-mata pada si ibu? Atau si ayah memang dari awal tidak di kenali oleh si gadis..


Wahai anak-anakku...
Inilah kehidupan... kita bersimpati dengan nasib orang lain yang lebih teruk dari kita.. kerana itu kita perlu bersyukur berada dalam keluarga yang harmoni, punya ibu bapa yang menyayangi.. adakala jika kita mengalami kesusahan mungkin kesusahan kita tidak seteruk yang dialami orang lain.. Kita perlu menjadi insan yang prihatin serta bersyukur dengan apa yang kita miliki hari ini.... Moga Allah menjaga kita selama Kita menjaga NYA.
Wallahuaalam.

No comments:

Post a Comment